Guided By Voices – Earth Man Blues

Ik krijg met een mailtje waarin medelijden wordt geuit met fans van Robert Pollard. De frontman van Guided By Voices heeft last van een niet aflatende diarree aan liedjes. Tongue in cheek brengt Guided By Voices hun platen uit op het Needmore Songs label. Goeie grap. Maar je zal maar fan zijn en het allemaal bij willen houden.

We zijn nog amper bekomen van Styles We Paid For – één van de drie albums die vorig jaar het licht zagen – en hier zijn al weer een stapel nieuwe liedjes onder de naam Earth Man Blues. En ook lachen: de promotors die hun stinkende best doen om de overdaad aan de man te brengen, hebben er weer iets in ontdekt om het uniek te maken: dit is toch wel de meest eclectische plaat die de band ooit heeft gemaakt. Wat waren al die andere dan?

Laten we eerst de feiten op een rij zetten. Earth Man Blues is – als we het web mogen geloven – het 33ste album van Guided By Voices. Het album telt 15 liedjes die er in rond de 38 minuten doorheen worden gejast. Dat betekent dus dat de liedjes gemiddeld ruim twee minuten in beslag nemen. En dat is voor Robert Pollard’s doen héél lang. Dat de gemiddelde lengte nu voor Pollard bovengemiddeld is, is tevens een vingerwijzing dat het nu eens niet enkel een verzameling van even prachtige als korte schetsen betreft. Maar goed, dat is de cynische benadering. Ik ken verder geen bands wiens liedjes van minder dan een minuut waar een refrein hooguit deels wordt gespeeld zo vaak op repeat heb gezet. Nee, Earth Man Blues is een album met een paar puik uitgewerkte songs! En alleen dat gegeven maakt dit album al meer dan de moeite waard. Want een ding is zeker: Pollard cs grossiert in perfecte indiepop-liedjes.

En het is nu ook weer niet zo dat je je als Gen-zetter gelijk zorgen moet maken of dit niet te uitdagend gaat worden voor je concentratieboog. Neem nu het eerste nummer op de plaat: Made Man. Die duur 1.22 minuut, en dat is wat lang inderdaad, maar daar heeft Pollard wat op gevonden! Niet alleen begint het rommelig, maar al na een seconde of veertig stopt de band pardoes en horen we alleen nog een strijkorkest. Totale omwenteling, alsof er gewoon een nieuw nummer wordt ingestart… oh nee, toch niet want de laatste seconden van het nummer is die band er weer terwijl hij het refrein speelt!

Nee, tijd om je te vervelen is er niet op Earth Man Blues. Op The Disconnected Citizen klinkt de zang van Pollard alsof het zwaar is vertraagd. In The Batman Sees The Ball wordt een gekke truc uitgehaald met de mix door een gitaarlijntje in het begin eigenaardig hard door te laten klinken. Zoals altijd zoekt Guided By Voices weer de grenzen op, haalt gekke fratsen uit, experimenteert erop los en maakt tussen neus en lippen wel geweldig pakkende indierocksongs. En The Batman Sees The Ball behoort daar zeker toe. Evenals Trust Them Now, Free Agents, Any Repellant (alleen om de titel al), Test Pilot en nog zo een paar in het verleden terzijde geschoven liedjes.

Pardon? Tja, de aap uit de mouw: Pollard had net als zo velen van ons even niks te doen tijdens de pandemie en is zijn archief ingedoken op zoek naar afgekeurde liedjes die misschien met wat schaven nog te redden zijn. Achteraf verbaasde hem wat hij allemaal had afgeschoten. Een paar van die nummers staan nu gewoon vrijwel onbewerkt op deze compilatie van missers. En dat levert dan toch weer een onderhoudende plaat op die fans van Guided By Voices blind kunnen aanschaffen. Wie wil kennismaken met de indie van Guided By Voices heeft keuze genoeg om toch ergens in te stappen.

Een gedachte over “Guided By Voices – Earth Man Blues

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s