Adrian Crowley – The Watchful Eye Of The Stars

Adrian Crowley vertelt ons verhalen. Al binnen enkele seconden horen we zijn diepe stem terwijl hij vertelt dat hij op de eerste dag zich verstopte op een schip dat noordwaarts vertrok. Op een rustige begeleiding met akoestische instrumenten dat langzaam rijker wordt ingevuld tot je gitaren, percussie, blazers en strijkers hoort, rolt hij langzaam zijn vertelling uit. Muzikaal lijkt er niet veel te gebeuren. Alsof er voortdurend een zelfde thema wordt gespeeld. Dat zet die diepe bariton van Crowley en zijn nauwelijks gezongen woorden in het centrum van alle aandacht.

Adrian Crowley opereert vanuit Dublin, Ierland, maar komt oorspronkelijk uit Malta en woonde met zijn familie tussendoor op verschillende plaatsen in Afrika. Dat kleurt misschien een beetje in waarom deze Ier geen muziek maakt die zich onmiddellijk laat herkennen als typisch Iers. The Watchful Eye Of The Stars is een album met luisterliedjes. De instrumentatie loopt sterk uiteen en dat brengt met zich mee dat elk nummer weer een andere sfeer oproept. De muziek vormt een smaakvolle en kleurrijke achtergrond voor de stem van Crowley en zijn verhalen.

Underwater Song start met een simpel gitaarloopje dat een melodielijn neerzet die het hele nummer trouw wordt gevolgd. Zelfs de woorden van Crowley volgen die melodielijn. En dank klinkt het alsof het oersaai is, of duidt op een gebrek aan verbeelding. En toch is het zuigend spannend om naar te luisteren. Als een hoorspel op de radio met een goed verteld verhaal.

Crowley vertelt in zijn uitleg bij de plaat dat hij op gevoel zijn muziek maak, op de tast haast. Een proces dat hem overkomt en waar hij liever ook geen controle over heeft. De teksten benadert hij als het schrijven van korte verhalen.

Bijvoorbeeld over het moment dat hij met zijn broer een gewonde kraai vond. Ze lapten het beest op en er volgde een mooi moment om de kraai zijn vrijheid weer te geven. Maar later vond hij de kraai terug, onder een hek in het landschap, enkel nog botten en zwarte veren.

The Watchful Eye Of The Stars is een prachtig luisteralbum, raak geproduceerd door John Parish die we vooral kennen van zijn werk met PJ Harvey. En aanrader voor liefhebbers van het recente introspectieve werk van Nick Cave, bewonderaars van Stuart A. Staples of het rustiger ingehouden werk van The National.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s