Teenage Fanclub – Endless Arcade

Gelukkig is Teenage Fanclub weer terug bij de collage als cover van hun nieuwe album Endless Arcade. Alleen daarom wil je ze al hebben.

Het lijkt even op een Schotse invasie. Samen met Mogwai en Arab Strap komt nu ook Teenage Fanclub met nieuw werk en kun je je makkelijk wanen in het tijdsgewricht rond de eeuwwisseling. Drie oudgedienden, maar die alle drie nog uitbijters zijn in hun genre. Deze ouwe lullen mogen er wat mij betreft allemaal nog zijn.

De band uit Glasgow doet op Endless Arcade gewoon opnieuw waar ze goed in is: bitterzoete gitaarliedjes met Beach Boys-achtige samenzang en een optimistische ondertoon. Als je het hoort moet ik me altijd weer even realiseren dat dit geen band uit de VS is. Zo zeer klinkt het alsof het is geworteld in Westcoast tradities. Maar niets daarvan, deze muziek groeit op zeezilt, peat en regen.

Endless Arcade opent met Home, misschien het meest eigenwijze nummer op de plaat. Een op zich simpel klinkend schema wordt als de woorden op zijn, nog een poosje doorgespeeld. Toch wordt het geen kraut, daar klinkt het te lieflijk voor, al stopt Teenage Fanclub er na 7 minuten pas mee.

Daarmee is de eigenzinnigheid wel op (nota bene, op Youtube wordt het nummer ingekort). Rustig kabbelt de plaat door en rijgen de Schotten het ene na het andere zoetgevooisde liedje aaneen. Streven naar het perfecte popliedje, gevat in drums, bas, gitaren – een toetsenpartijtje misschien – en veelstemmige zang. Dat is nog steeds de opgave waar Teenage Fanclub zich aan wijdt. En voor de liefhebbers van bijvoorbeeld The Jayhawks of Nederlands exponent in dit genre Johan, een plaat om risicoloos blind aan te schaffen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s