Flock of Dimes – Head of Roses

Head of Roses, het nieuwe album van Flock of Dimes – een soloproject van Jenn Wasner – is aan de oppervlakte een plaat over een gebroken hart. Maar wanneer je goed luistert is het nog veel meer een album over het geluk van connectie. Wasner ken je wellicht als de helft van het indie-rock duo Wye Oak, of bijvoorbeeld als touring member van Bon Iver en Sylvan Esso. Haar jarenlange ervaring als muzikante en songwriter, hoor je direct terug in de ambacht en diversiteit van Head of Roses.

Door: Mink Steekelenburg

Magistrale albumopener Heads grijpt direct je aandacht. Het nummer vouwt zich langzaam uit rondom de stem van Wasner, aangevuld met Imogen Heap-achtige harmonieën en een warme synthbas. Heads zwelt vervolgens met strijkers, talloze lagen van de stem van Wasner en hoopvolle synthtonen aan tot een prachtige climax.

De volgende twee nummers van de plaat, onderstrepen direct diens diversiteit. Price of Blue is een zes minuten durende folk rocker inclusief gitaarsolo die de volle laatste twee minuten in beslag neemt, net zoals op Big Thiefs Not. Vervolgens is Two een combinatie van de sound van de eerste twee nummers. In de quirky-maar-poppy synths daarop is ook de invloed van Nick Sanborn, helft van electro pop-duo Sylvan Esso, die het album mede geproduceerd heeft, duidelijk terug te horen.

Break-up song Hard Way is een van de hoogtepunten van het album. Over een kale instrumentatie bezingt Wise de keuze om een relatie te beëindigen: ‘Heavy in my heart, honey in my head, when I took the hard way‘. Nog zo’n absoluut hoogtepunt is het betoverende No Question, waarop Wasner haar stem eveneens slechts door kale, maar oh zo prachtige instrumentatie laat ondersteunen. Halverwege het nummer valt een naar Bon Iver refererend saxofoonkoortje in waarvan de tranen in je ogen zullen schieten.

Flock of Dimes laat op haar tweede soloplaat horen een waanzinnig begaafde songwriter te zijn, maar maakt daarin de keuze om absoluut niet bang te zijn op elk nummer weer anders te klinken. En dat werpt z’n vruchten af; Head of Roses is divers en prachtig album, dat reflecterend op de ervaringen van Wasner een fijne eigenzinnigheid heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s