Godspeed You! Black Emperor – G_d’s Pee AT STATE’S END!

Ik begin deze recensie maar eens met een anekdote. Heel lang geleden had ik de luxe om elke avond in Amsterdam een band te kunnen kijken. Soms deed ik dat, maar soms liet ik ook moedwillig bands aan me voorbij gaan. ‘Ik moet de afwas nog doen,’ luidde dan mijn excuus.

Door: Dinant Dorsthorst

En soms ging ik naar een band zonder dat ik wist wat me te wachten stond. Dus toen ik op het affiche van Paradiso een band zag staan met de naam Godspeed You! Black Emperor besloot ik die eens te checken. Zo’n vreemde naam, dat kon alleen maar slapstick worden.

Boy, was I wrong! Vanaf het moment dat ze begonnen tot het slotakkoord was ik gevangen in betovering. Wat was dit een bijzonder vette band. Sigur Rós had net zijn debuut album uit, wat ook al zo’n semi-instrumentale beleving was. Maar dit was rauwer, ongepolijst maar oh zo mooi en beukend.

De jaren na dit optreden kocht ik ‘blind’ alle cd’s (kent u ze nog?!) van GY!BE. Mooie schijfjes, vaak fraai verpakt. Maar toch kon ik in die schijfjes nooit de power vinden die ze live hadden. Dat stille beginnen uitmondend in beukende eindes, soms hing het tegen metal aan. Het nieuwe album G_d’s Pee AT STATE’S END! (ze hebben albums met gekkere titels) is nu verschenen, een album gemaakt tijdens de coronapandemie. On the road geschreven en met mondkapjes op opgenomen. Een album waar de band op zoek gaat naar het einde, maar ook naar een nieuw begin. Ik lees het in hun persbericht.

Er is veel ruimte voor radiofragmenten. Zo begint het eerste nummer met radiogepraat, geruis en er wordt oldschool afgeteld. Het duurt even voordat we eerste instrumenten horen en het 20 minuten durende nummer (aan de titel te zien bestaat het uit vier delen) begint. Er wordt wat gejamd en dan hoor ik ze zoals ik ze ken. Repeterende gitaarpartijen die laagje voor laagje worden opgebouwd. Er is dreiging, maar het komt mij net niet genoeg op gang. De 20 minuten worden net iets teveel. Zeker als het nummer ook nog eindigt met een minuut lang aan geweerschoten (zo klinkt het tenminste). Het zal allemaal wel bij het thema van het album passen, zullen we maar zeggen.

In het tweede nummer met de titel Fire at Static Valley pakt de band het wat beter aan. Zwierige gitaren vol echo nemen me mee in een wereld waar ik al vaker heb vertoeft, de wereld van GY!BE. En met minder dan zes minuten op de teller een stuk beter behapbaar.

Het derde nummer bestaat ook weer uit vier delen zie ik aan de titel. GOVERNMENT CAME (9980.0kHz3617.1kHz4521.0kHz)/Cliffs Gaze/cliffs’ gaze at empty waters’ rise/ASHES TO SEA of NEARER TO THEE heet die (ik verzin het niet). Ook hier begint de muzikale reis met het geluidseffect van een soort marslanding, gevolgd door gejuich en hallelujageroep. Na 1,5 minuut begint een baslijn. Deze mondt uit in een jamsessie die een beetje slingert…. het klinkt goed, dan weer wat vals maar dan komt alles toch weer bij elkaar. En dat is zeker niet storend. Na 8 minuten verandert de sfeer, er komt een euforisch randje rond het nummer. Na elf minuten eindigt het nummer met een soort explosie aan instrumenten……er volgt wat gitaargeneuzel dat overgaat in een nogal bevreemdend ritme wat de magie een beetje weghaalt van de voorgaande elf minuten.

Gelukkig kent het album nog een vierde nummer OUR SIDE HAS TO WIN. Een mooie 6.30 minuten lang. En dan weet ik het: dit is het nieuwe begin waar in het persbericht over wordt gerept. Alles aan dit nummer roept hoop! Gitaarpartijen worden gecombineerd met mooie violen. Super sfeervol en eigenlijk jammer dat deze geen 20 minuten duurt. Ik krijg er zelfs een concertgevoel van. De mondkapjes gaan even af….

Al met al dus weer een echt Godspeed You! Black Emporer-album. Een plaat die goed genoeg is, maar live waarschijnlijk nog véééél beter. Dus ik zeg tegen de band: ik zie jullie in een toekomst waarin concerten weer kunnen. Dan zorg ik dat ik de afwas gedaan heb!

Godspeed You! Black Emperor heeft voor dit album (nog) geen video uitgebracht, enkel deze teaser.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s