Major Murphy – Access

Liefhebbers van The Posies en/of gitaarpop met goudgerande samenzang opgelet: Access van Major Murphy is een bijzonder aangename plaat in die categorie die het checken meer dan waard is.

Oké, dan moet je ze wel vergeven dat ze in Attention, het tweede liedje op de plaat, experimenteren met auto-tune, wat en beetje als een zwerende vinger uitsteekt op dit album. Want voor de rest is het perfecte gitaarpop die een beetje meandert tussen de punkpop van The Posies, alt-country van The Jayhawks en shoegaze. Met The Posies heeft deze band met name de ragfijne samenzang gemeen. Ja, we horen ook typische poppunk-achtige hooks, maar Major Murphey speelt die toch net iets minder energiek en hoekig als The Posies. Deze band uit Michigan speelt alles net iets ronder, vloeiender, overigens zonder de scherpe randjes uit de sound te halen. Ze klinken bij vlagen best pittig. Dan weer hoor je de wortels in West-Coast tradities, suikerzoet, als Déjà vu.

Acess telt negen puntgave liedjes die geenszins in traditionele couplet-refrein constructies vervallen. Een liedje als Real verraadt een meesterlijk schrijverschap. Het begint fragmentarisch, introduceert zacht een gouden refrein en bouwt dan voort om dat refrein uiteindelijk in al zijn glorie te laten horen. Meeslepend mooi. Rainbow begint dan weer met een relaxte warm klinkende baslijn en waan je een plaat van Silversun Pickups opgezet te hebben.

Maar terug naar The Posies: liefhebbers die liedjes als Access of In The Meantime opzetten zullen zich direct thuisvoelen. Met die prachtige zanglijnen kunnen dat toch zo maar waardige Posies-nummers genoemd worden. Toch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s