Dag Do

Rotown heeft kort geleden een merchandise-lijn gelanceerd. Dat wilden we altijd al en nu was er tijd voor. Bijkomend voordeel was dat we al een transferpers om T-shirts te bedrukken op kantoor hadden staan. We hoeven dus alleen maar shirts en losse opdrukken te bestellen en daarmee kunnen we elk shirt op bestelling zelf maken. Die pers is meegekomen toen Rock ‘n’ Roll Highschool bij het kantoor van Rotown introk. Daar stond ‘ie al jaren in de kast.

Ooit, meer dan 15 jaar geleden, zat het kantoor van Rock ‘n’ Roll Highschool in de oude KPN-winkel tegenover de Rotterdamse bibliotheek. Ook in die tijd wilden we T-shirtjes laten maken. Toevallig woonde er iemand naast het kantoor die in bedrukking deed: Do. Ik meen dat hij bij mijn broer in de klas had gezeten, maar helemaal zeker weet ik het niet meer. Hoe dan ook, Do kwam langs op kantoor en bleef drie uur lang uitleggen welke drukprocessen je allemaal hebt en waarom sommige afbeeldingen langer meegaan dan de shirts zelf. Wij wilden graag wat bestellen, maar voor we de kans kregen, was hij ineens weer weg.

Vanaf dat moment kwam hij regelmatig langs op kantoor. Soms had hij hele verhalen, soms zat hij op de bank een krantje te lezen zonder wat te zeggen. Tijdens een van die bezoekjes nam hij de pers mee. Hij demonstreerde ‘m uitgebreid en vertrok daarna plotseling met de mededeling dat hij thuis geen ruimte voor die pers had. Wij moesten er maar op passen tot hij ‘m weer nodig had.

Op een avond zat ik laat te werken, toen hij op de deur klopte. Hij ging aan een leeg bureau zitten en we hadden het over muziek. Onze smaak lag mijlenver uit elkaar, dus we waren het vooral oneens. Tot we bij Van Morrison kwamen. Daar kende ik wel wat nummers van en die vond ik goed, maar heel veel meer kon ik er niet over zeggen. Zoals gebruikelijk, kondigde Do midden in het gesprek aan weg te moeten, maar raadde mij aan vooral Astral Weeks op te zetten. Dat deed ik braaf en ik was ondersteboven van wat ik hoorde: dat zoiets buitenaards uit een buitenwijk van Belfast kon komen. Ik heb die plaat de week erna elke avond gedraaid.

Niet veel later verhuisde Rock ‘n’ Roll Highschool naar de Oude Haven en zagen we Do een stuk minder. Ik kwam hem weleens tegen op straat en elke keer had hij een andere baan. Niet meer in de shirtbedrukking, dus wij moesten maar op de pers blijven passen, want ooit zou hij ‘m wel weer nodig hebben en dan kwam hij ‘m halen.

Vorige week is Do overleden. Veel te jong. En onverwacht. Precies zoals hij altijd halverwege het gesprek het kantoor uitliep. Ik beloof dat we op de pers zullen blijven passen en draai Astral Weeks nog maar een keer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s