Pino Palladino and Blake Mills – Notes With Attachments

Veel bassisten zullen Jaco Pastorius als voorbeeld noemen. Wanneer ze dan ook nog eens een album opnemen met Blake Mills, die als sessiemuzikant vlieguren maakte met onder andere Band Of Horses, Julian Casablancas, Lucinda Williams, Paulo Nutini, Norah Jones, Dixie Chicks, Zucchero en last but not least Lana Del Rey, dan is mijn nieuwsgierigheid gewekt.  

Mills, die ook bekend is als producer voor onder meer Conor Oberst, Alabama Shakes, Fiona Apple en Perfume Genius lijkt met Notes With Attachments vooral de boomlange Palladino in het zonnetje te willen zetten. Dus produceerde hij acht nummers die niet altijd even gemakkelijk in het gehoor liggen. Het stempel avant-garde drukt zwaar op deze plaat die overigens ook goed past in genrehokje jazz. 

Palladino, die in de jaren-80 bekend werd door het spelen van een fretloze basgitaar, is een veelgevraagde sessiemuzikant. Zo speelde hij onder andere met d’Angelo en Adèle, maar ging hij ook op tour met The Who nadat bassist John Entwistle in 2002 overleed. Op Notes With Attachments krijgt hij dus veel ruimte en dat is fijn voor liefhebbers van bas. Hierbij moet overigens wel worden opgemerkt dat hij die ruimte moet delen met even grote virtuozen op andere instrumenten.

Zo blazen Larry Goldings en Sam Gendel er lustig op los en dat is, want ja, avant-garde, soms even wennen. Op Man From Molise laat Mills zich overigens ook niet onbetuigd en op het naar hem vernoemde nummer Chris Dave is er naast Palladino vooral een hoofdrol voor de legendarische jazzdrummer. De twee weten elkaar in elk geval heerlijk te vinden.  

Notes With Attachments is een album waar je zin in moet hebben of tijd voor moet maken. Eenmaal een paar maal beluisterd, ga je het meer waarderen. Wie er voorzichtig in wil komen luistert om te beginnen vooral naar het lome en jazzy Just Wrong waarmee het album opent en het langzame, enigszins (modern) klassieke titelnummer. Van daar is de stap naar meer experimentele nummers als Djurkel en Ekuté minder groot.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s