De enige Sambuca-drinker in Austin

In Austin is er amper Sambuca verkrijgbaar. Texas staat om een hoop dingen bekend, maar niet om hun uitgebreide selectie Italiaanse likeuren in bars. Een paar jaar geleden waren de programmeur van Rotown en ik in Austin voor het SXSW-festival en ik had heel erg veel zin in een glaasje Sambuca. We hadden twee uur te doden voor de volgende band zou beginnen, dus we besloten op zoek te gaan. Ik denk dat we minimaal 17 bars zijn binnengelopen, maar niemand kon ons helpen. Een behulpzame barman wees ons erop dat we in het verkeerde deel van de stad zaten. Zulke fancy drankjes verkochten ze niet in het oosten, we moesten het downtown maar eens proberen. Daar hadden we geen tijd meer voor, maar de missie voor de dag erna was duidelijk.

De volgende ochtend bekeken we het programma. The Black Lips zouden die middag ergens downtown te spelen. Dat kwam alvast mooi uit. Bij nadere inspectie van Google Maps bleek er een bar naast de zaal te zitten. Péché heette de bar, wat een behoorlijk Franse naam is, dus ik had weinig hoop. Maar je weet het niet, de Amerikanen die we gesproken hadden, dachten dat Kopenhagen in Nederland lag, dus een Franse cocktailbar kon best een Italiaans drankje schenken. 

De zaal waar The Black Lips speelden, was een onoverdekte binnenplaats. Zelfs voor Texaanse begrippen was het een warme lente en op de zonovergoten binnenplaats was het minimaal 30 graden. Desondanks was het een prima show. Na afloop gingen we naar de cocktailbar waar de airco zo hard stond dat je bijna geneigd was een warme chocomel te bestellen. Ik voelde me in mijn zomerse jurk wat underdressed. Niet alleen vanwege de temperatuur, maar ook door het interieur. Het was een schitterende tent. Een marmeren bar en houten kasten tot aan het plafond vol met de meest exotische drankflessen. Achterin zat Ethan Hawke aan een tafeltje. Niet dat ik wist wie dat was, maar onze programmeur is een filmkenner en weet alle acteurs feilloos te spotten. En aangezien SXSW ook een filmfestival is, zijn dat er altijd aardig wat. 

Er waren vier barmannen die allemaal een baard hadden. De langste kwam onze kant op lopen en knipperde niet eens met zijn ogen toen ik een Sambuca bestelde. ‘On the rocks?‘ vroeg hij alleen. Het mag duidelijk zijn dat het vanaf dat moment mijn favoriete bar in Austin was. We zijn die week elke keer als we in de buurt waren, terug naar de Péché gegaan en elke keer was er een vriendelijke bebaarde barman die Sambuca on the rocks inschonk. Soms had ik er niet eens trek in, maar ja, zoveel plekken zijn er niet in Austin waar je het kunt drinken, dus als het kan, dan doe je het. 

Een jaar later waren we opnieuw in Austin en omdat er nog niks speelde wat we wilden zien, gingen we meteen naar de cocktailbar. Een van de bebaarde barmannen schonk een Sambuca in en even later bekeek een van zijn collega’s het uitgeprinte bonnetje dat voor ons op de bar lag. Hij zei peinzend: ‘Sambuca… waren jullie hier vorig jaar niet ook al?’ Hij vertelde dat dit sindsdien de eerste keer was dat er weer iemand Sambuca bestelde en dat het dus eigenlijk mijn fles was. Ik mocht er een streepje op zetten om bij een volgende keer te kijken of er iemand anders uit had gedronken, of dat ik echt de enige Sambuca-drinker in Austin was. 

Volgende week begint het SXSW-festival weer. Helaas helemaal online dit keer, dus ik kan niet checken of er iemand uit mijn fles heeft gedronken. Gelukkig blijft Sambuca lang goed. 

Minke Weeda

Een gedachte over “De enige Sambuca-drinker in Austin

  1. Jackie Venson is een Amerikaanse singer-songwriter en gitarist uit Austin, Texas.
    Ze is heel bijzonder en zeker goed genoeg voor een optreden in Nederland (Rotowm)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s