Vapour Theories – Celestial Scuzz

Als je teveel door standaard popmuziek, reclamedeuntjes en Netflix emodeuntjes wordt overspoeld vergeet je al snel dat er meer is. Dat die muziek maar een keuze is, een klein onderdeel van een oneindige zee van mogelijkheden. Dat muziek tijd is, dat ritme niet nodig is, dat zang niet nodig hoeft te zijn, dat je elk instrument kan vergeten, dat de noten te kraken zijn tot er een lange baan gruis overblijft.

Door: Paul Henning

Enter Vapour Theories. Een ‘band’- of eerder een bond – van de broers John and Michael Gibbons, bekend van Bardo Pond. Maar waar de laatste een volwaardige band is die grotendeeels het (psychedelische) rockidioom volgt, bestaat de muziek van Vapour Theories vooral uit sferische, lang uitgerekte, fuzzgedreven gitaarimprovisaties. Celestial Scuzz is een album dat je de tijd doet vergeten.

Op het eerste gehoor lijken de nummers registraties te zijn van trippy jams tussen de broers, John links, Michael rechts. Tot het je opvalt dat er vreemde dingen gebeuren. Er loopt geluid terug in de tijd, iets wringt zich tussen de gitaren in. Er komt een extra laagje hoge tonen tevoorschijn. Er kachelt een echo mee. En dan blijken de nummers (die elk minimaal rond de 6 minuten klokken) te bestaan uit subtiele verschuivingen, een collage gecomponeerd uit vele uren van jammen in een oude schuur. Uren die zijn verknipt, door de ventilator gehaald, teruggespoeld, en weer samengevoegd ‘into a cohesive mind-blowing trip‘. Een niet helemaal overtuigende trip (vergeet irritante opener Unopccupied Blues) maar vecht er niet tegen, laat je meenemen, met name door de Brian Eno-cover (!) The Big Ship, of de windmachine Breaking Down (The Portals Of Hell), en tijd en ruimte vallen weg op een manier die we kennen van SunnO))) – maar dan in de hogere regionen.

Voor de liefhebber.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s