A.J. Croce – By Request

Je zou kunnen zeggen dat musiceren A.J. Croce met de paplepel werd ingegeven als zoon van de beroemde Jim Croce. Maar niets is minder waar, want hij was pas 2 jaar oud toen zijn vader en moeder bij een vliegtuigongeluk omkwamen. Wie luistert naar By Request dat boordevol covers van een keur aan Amerikaanse artiesten staat, zal echter vaststellen dat de appel niet ver van de boom is gevallen. 

A.J. Croce is een echte pianoman, die bovendien is begiftigd met een gouden strot, waardoor hij schijnbaar eenvoudig in de huid van andere artiesten kruipt. Toch geeft hij aan de covers op By Request een interessante eigen draai. Neem bijvoorbeeld het naar piano omgewerkte arrangement van Neil Young’s klassieker Only Love Can Break Your Heart  dat gevoelig, soulful en bijna gospelachtig wordt gebracht. Soul is sowieso de rode draad van het album, want regelmatig komen interessante blaaspartijen voorbij. Naast veel koper is er op de stevigere nummers als Stay With Me (van Rod Stewart and The Faces) ook gitaar te horen en uiteraard geldt dit ook voor meer blues-geörienteerde nummers als Better Day en Ain’t No Justice. 

Toch is By Request niet eenvoudig in een hokje te stoppen. In feite is het alsof je naar een juke-box zit te luisteren, maar dan wel een ergens in een jukejoint New Orleans. Het leuke daarbij, is dat het bij diverse nummers even kan duren voor het kwartje valt. Van wie kennen we dit nummer oorspronkelijk: Sam Cooke, The Beach Boys, Billy Preston? Vaak blijkt het uiteindelijk wel te kloppen, al staan er ook meer obscure covers op het album, die zich niet gemakkelijk laten raden. Daarmee is het sowieso een leuke aanwinst voor je platencollectie.  

Bovendien is By Request niet alleen een eerbetoon van een artiest maar ook een eerbetoon van een muziekfan. Croce de muzikant, neemt ons aan de hand door decennia Amerikaanse muziekgeschiedenis van artiesten die hij bewondert, terwijl hij die geschiedenis schijnbaar uit de losse pols maar met met meesterlijke pianobeheersing en emotionele zang moeiteloos herschrijft.  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s