The Weather Station – Ignorance

Tamara Lindeman neemt met haar nieuwe album Ignorance afstand van het geluid dat haar werk onder de naam Weather Station tot nu toe kenmerkte. Invloeden van folk zijn ver te zoeken. Dat is nu verruild door bijvoorbeeld Talk Talk, waar de eerste twee songs op het nieuwe album Robber en Atlantic bijna letterlijke citaten van lijken te zijn.

De sound, de peper dure productie, dat is het eerste dat opvalt op Ignorance. Marcus Paquin tekent voor de productie. Lindeman had eindelijk eens een budget om alles uit de kast te trekken bij het opnemen van nieuwe liedjes. En de Canadese heeft zich laten gaan, hoor je terug. Prachtige arrangementen, piano’s, strijkers, Robert Fripp-achtig gitaargetover: geen middel is onbenut gelaten om een geweldige klinkende plaat te maken. Het begint misschien met hints aan het werk van Talk Talk, al snel buigt het album naar pop op luchtig klinkende tempo’s. Dat Lindeman ondertussen zingt over gewichtige persoonlijke zaken, verdampt bijna in de gemakkelijke warme trui waarin het in gekleed.

Bij dat laatste punt zit een beetje de Achilleshiel van dit album: het is prachtig en makkelijk luisterbaar, maar grijpt je ook niet bij de keel of is dusdanig onderscheidend dat het aandacht afdwingt. Ook Lindemans zachte, bijna fluisterende stem is daar debet aan. Luister maar naar single Parking Lot: niks mis mee voor in de auto, maar, tenzij de tekst je in het hart raakt, geen eeuwigheidswaarde. Zeker gaan er mooie liedjes schuil onder dit album en zijn de teksten allerminst niemendalletjes. Maar voor ik dat kan ontdekken ben ik al weer met iets anders bezig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s