Casper Clausen – Better Way

Frontman Efterklang Casper Clausen debuteert solo met een album dat experiment, zoals bijvoorbeeld lange instrumentale en expressionistische stukken, verbindt aan popliedjes. Een even wonderlijke als betoverende combinatie, die uitmondt in een aantal zeer geslaagde en een aantal mindere composities.

De plaat trapt af met Used To Think dat een soort mission statement is voor de aanpak die Clausen hier volgt. We horen bijna drie minuten lang een ritmisch stuk van repeterende elektronica en bewerkte stemmen, bijna modern klassiek. Dan valt een ritmesectie in en komt er uiteindelijk ook een stem en blijkt Used To Think ook gewoon een pakkend popliedje te herbergen waar Clausen dan wel bijna 9 minuten voor uittrekt en zelfs dan nog een fade-out nodig heeft om er een einde aan te breien. Prachtig nummer en direct het hoogtepunt op dit album.

Ook het vervolg is doorgaans lang uitgesponnen en begint dromerig experimenteel om langzaam te evolueren naar een liedje met een heldere structuur en pakkende melodieën. Feel It Coming is daar een prachtig voorbeeld van. Het start met sterk bewerkte stemmen die minimalistisch een lijn uitzetten voor het nummer. Maar het eindigt met een stevige beat en baslijn, opzwepend, waar je niet stil bij kunt blijven zitten. Heerlijke climax, voortgekomen uit een fragiele rustige basis. Snow White heeft verwantschap met het geniale knip en plakwerk van Caribou en heeft dito wilde wendingen die een uitdaging vormen voor je oren om het te kunnen volgen.

Niet alles is raak. Dark Heart bijvoorbeeld is een uitstapje richting r&b met een moderne sound waarin ook de autotune een prominente rol speelt. En een nummer als Little Words blijft te veel hangen in een experiment. Hier ontbreekt die pakkende evolutie of de rare wending.

De plaat klinkt fantastisch. Clausen heeft niemand minder dan Sonic Boom weten te strikken voor de mix en co-productie. Peter Kember alias Sonic Boom is nu vooral bekend om zijn werk als producer maar was ooit lid van Spacemen 3. Zowel de producer als de artiest delen een liefde voor elektronica, minimalisme, kraut en een vette sound. Bovendien verbleven beide muzikanten in Portugal. Twee puzzelstukjes die perfect pasten bij het maken van dit deels geslaagde album. Een album dat gelukkig sterk eindigt met Ocean Wave; die je als het ware sonisch ook echt over je heen voelt storten en je meevoert in de maalstroom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s