Wardrobe – Jason

Voor eenieder die dit rampjaar goed wil afsluiten is er goed nieuws want plots is daar op de valreep nog een van de beste albums van 2020.

Door: Ronald Renirie

Waar de eerste twee albums, Crawling uit 2017 en Giving Up A Ghost uit 2019, al op de sympathie van uw recensent konden rekenen, is het derde album van de Belgische indierock band Wardrobe een absolute voltreffer. Waar de eerste twee vooral opvielen door hun ingetogen schoonheid, is het op Jason het stevig ingedrukte gaspedaal dat het meest in het oog springt.

Jason springt werkelijk alle kanten op. Neem bijvoorbeeld opener Vaudeville, een track die donker opent met alleen een monotone gitaar en de dreigende vocalen van gang-leader Johan Verckist, die terecht zingt “I’ve got a feeling it’s not right“, waarna het nummer rond minuut twee volledig ontspoort in een heerlijke noise exercitie. En daarmee is de toon voor de rest van het album gelijk gezet.

Want naast een aantal uiterst pakkende singles als Dead End Kids en Vexed Question is het toch vooral de energie die samen met de constant aanwezige dreiging van Jason een onweerstaanbaar album maakt. Verckist en zijn bandmaatjes gaan regelmatig vol gas, trappen precies op de juiste momenten even op de rem (Walk Away, Nail House), om daarna vol gas richting de finish te gaan met krakers als Sugar Pyramids en Under The Punches.

Jason manifesteert zich als een spannende smeltkroes waarin een ogenschijnlijke overdaad aan ideeën perfect in een mal gegoten is, waarna langzaam maar zeker een monumentaal standbeeld zichtbaar wordt. Niet in de laatste plaats door de eigenwijze sound, waarbij Verckist ditmaal zelf voor de productie tekende, opgenomen door Damien Vanderhasselt (Millionaire, Mintzkow) en gemixt door Staf Verbeeck (Calexico, Hooverphonic).

Die combinatie maakt van dit album een heerlijke kruisbestuiving. Alsof dEUS, Alfred Hitchcock en Tom Waits samen in de studio zijn gaan zitten.
Wat een plaat!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s