Hohoho!

Om maar gelijk met de mistletoe in huis te vallen: ik heb een tyfushekel aan Kerstmis. De mooiste tijd van het jaar? Pleur op. Kerstavond meegerekend zijn er 362 mooiere dagen in een jaar. De veelbezongen sfeer en gezelligheid? Stop ze waar de kerstster niet straalt. Een sneak preview van de hel? Bezoek een kerstmarkt. Glühwein? Ik zou dat bocht niet eens aan een terminaal varken voeren.

Het wordt me dit jaar een stuk makkelijker gemaakt, maar ook in minder verdachte tijden ging ik zo’n vier weken voor Kerstmis al in een harde lockdown. Om in winkelstraten en supermarkten maar niet geconfronteerd te worden met weeë kerstmuzak. En om me tegen mezelf in bescherming te nemen, want de gepropageerde vrede op aard’ verandert in nietsontziende agressie als een ‘hohoho!’ roepende kerstman in mijn blikveld verschijnt en ik de onbedaarlijke drang voel om die gozer af te tuigen. Al wat ik wil voor Kerstmis, is dat Mariah Carey door een stel roodneuzige rendieren naar de poolcirkel wordt versleept. Bij het horen van Chris Rea hoop ik telkens dat ‘ie geen winterbanden heeft gemonteerd, op weg naar huis op een ijzige weg in een slip belandt en de Wegenwacht tot na de jaarwisseling op zich laat wachten.

Steek echter een gloeiende pook in m’n achterste, jaag 10.000 volt door een stel aangebrachte tepelklemmen, smeer m’n ballen in met pindakaas en zet er twee uitgehongerde fretten met een slecht karakter voor en ik beken onmiddellijk dat er ook leúke kerstliedjes zijn.

Vanwege jeugdsentimentele redenen kunnen Mud’s ‘Lonely this Christmas’ en Slade’s ‘Merry Xmas everybody’ er nog altijd mee door en kan ik zelfs de Schmaltz van Hazes’ ‘Eenzame kerst’ aan. Hoewel ze rond Kerstmis niet in heavy rotation gaan, bevat ook de muziekcollectie van ondergetekende een kleine maar fijne verzameling kerstliedjes, die zich ergens ‘left of the dial’ bevinden.

Compilaties te kerst en te keur, aanbevelenswaardig: ‘Christmas time again’, samengesteld door The dB’s & Friends, met goed volk als Whiskeytown, Big Star en Alex Chilton (‘Jesus Christ’); ‘Christmas a go go’, gepresenteerd door Little Steven’s Underground Garage met méér dan Drie Wijzen, zoals Keith Richards (die in zijn jonge jaren dezelfde kleuterschool doorliep als het kindeke Jezus), Bob Seger en Ramones (‘Merry Christmas – I don’t want to fight tonight’)’; ‘Oh Santa’ op het onvolprezen Yep Roc Records, met Los Straitjackets, Marah, Reverend Horton Heat en Minus 5 (‘Your Christmas whiskey’); ‘An alternative Christmas’, waar sterren stralen als Belle and Sebastian, Rufus Wainwright, Sufjan Stevens, Bright Eyes en The Fall (‘No Xmas for John Quays’), of uit eigen land de Excelsior-verzamelaar ‘Jou overleef ik ook wel weer’, met daarop Afterpartees, Spinvis, Jacco Gardner en Canshaker Pi (‘Christmas’). Wie een wat soulvoller opgediende muzikale kerstdis wenst: ‘Ultimate Soul Christmas’, waarop Al Green, Bobby Womack en Donny Hathaway (‘This Christmas’) het engelenkoor vervoegen; ‘Motown Christmas hits’, met The Temptations, Four Tops en Marvin Gaye (‘Purple snowflakes’); ‘Soul Christmas classics’, met The Drifters, King Curtis en Otis Redding (‘Merry Christmas baby’). Ook de rappende en skankende medemens wil zich wel eens buigen over kerstliedjes, getuige de Stones Throw compilatie ‘Badd Santa’ met onder andere Coco Tea’s ‘Christmas is coming’. Of hoor hoe ‘The Godfather of Soul’ James Brown op ‘Santa’s got a brand new bag’ the festive season van een soundtrack voorziet, zoals in ‘Santa Claus go straight to the ghetto’. De ook al in de hemel bivakkerende Sharon Jones legde een kadootje onder de kerstboom met ‘It’s a soul holiday party’(check ‘Funky little drummer boy’). Wie liever dansend rond de kribbe feestviert: de compilaties ‘Christmas remixed 1 & 2’ bieden uitkomst, luister maar naar de Dan the Automator remix van Dean Martin’s ‘Jingle bells’. ‘Verve remixed Christmas’ en ‘Merry Mixmas’ trakteren op soortgelijke kerstkransjes. Persoonlijke favorieten? ‘Mark Kozelek sings Christmas carols’, ‘A very ping pong Christmas‘ door Shawn Lee’s Ping Pong Orchestra en het vaderlandse feestpakketje ‘Zo dit is Kerstmis’ met Skik’s ‘De sneij’. En natuurlijk de onverbiddelijke kerstkraker met dubbele A-kant van Fountains of Wayne (‘The man in the Santa suit’/‘I want an alien for Christmas’). Er hoeft verder geen polemiek te volgen over het beste kerstliedje ooit, dat is en blijft ‘Fairytale of New York’ van The Pogues, alhoewel doorgeschoten politieke correctheid voor een castratie heeft gezorgd en BBC’s Radio 1 in al haar wijsheid heeft besloten het woord ‘faggot’ te vervangen door ‘haggard’. Dan maar afsluiten met een andere topfavoriet voor al wie Kerstmis als een jaarlijks terugkerende horror ervaart. Monty Python’s Eric Idle says it all: ‘Fuck Christmas’.

Rest me alleen nog jullie allen – maggots, sluts en faggots tesamen- fijne feestdagen te wensen.

DJ 45Frank

DJ 45Frank, alias Frank Heythuysen, is als DJ werkzaam bij poppodium de Nieuwe Nor in Heerlen, onderdeel van het eclectische DJ-duo The Vinyl Twins, journalist, maar boven alles muziekliefhebber.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s