Verstilde pracht in 50 corona-sessies

Wat doe je als je gedwongen thuis moet zitten en de muren steeds dichterbij lijken te komen? Het schijnt dat het leren spelen op een ukelele erg populair is, tijdens de lockdown. Thijs Kuijken van I Am Oak besloot elke dag één liedje uit het rijke oeuvre van zijn band in zijn eentje live te spelen en op te nemen. Uiteindelijk werden het 50 sessies. Een selectie van 26 nummers nu wordt uitgebracht. Een bijzonder document van een bijzondere uiting in een bijzondere tijd. Verstilde pracht.

Door: Wim du Mortier

Vrijdag 18 december verschijnt Odd Seeds op dubbel vinyl en cassette op Snowstar records. Het is een verzameling van 25 eerder uitgebrachte en één nieuw liedje van de Utrechtse formatie I Am Oak. De band excelleert normaal al in rustige ingetogen alternatieve folk – slowcore maar zonder uitspattingen. De live-uitvoeringen kruipen nog dichter op de huid van de luisteraar. Het is soms alsof Thijs Kuijken bij je in de huiskamer is, direct, haast tastbaar. De plaat is geschikt voor wie het werk van de band nog niet kent, maar natuurlijk vooral ook voer voor fans. Want Kuijken heeft zich er niet makkelijk vanaf gemaakt door bijvoorbeeld alles met een enkele gitaar uit te voeren. Elk nummer is een herinterpretatie van het bestaande werk, op verschillende instrumenten vormgegeven.

Kun je je gemoedstoestand beschrijven toen je aan de eerste van die 50 live-uitvoeringen begon? 

„We speelden onze laatste liveshow op 7 maart in Gent. Dit was net voordat alles in een stroomversnelling kwam. Mondkapjes waren nog niet aan de orde, afstand bewaren en de elleboog-groet hadden net hun intrede gedaan. De show was leuk, maar ook een beetje vreemd hierdoor; het leek toch allemaal steeds serieuzer te worden. Een aantal dagen later zou de eerste ‘lockdown’ beginnen. Alles viel op z’n gat en alle plannen die we nog hadden leken ineens van tafel. Dat was flink balen, maar even rust leek me ook niet heel erg. Na een paar weken van rust, wilde ik toch wel weer graag wat ‘nuttigs’ doen. De situatie was in de tussentijd nog serieuzer geworden en de hoop op shows in 2020 werd wel erg klein. Om bij gebrek aan live-shows toch een teken van leven te geven, besloot ik een live-video op te nemen. Dit werden er uiteindelijk 50. De live-uitvoeringen gaven me in die onzekere en uitzichtloze tijd iedere dag een heel direct doel om naartoe te werken. Dat heeft me zeker geholpen om in die tijd structuur aan te brengen. Gedurende de serie ontstond het idee om het ook te verwerken in een album. Dit gaf me de maanden daarna weer een duidelijk doel om rustig naartoe te werken.”

Hoe heb je je per song voorbereid? Kun je beschrijven, bijvoorbeeld aan de hand van het liedje Furrows, hoe je keuzes hebt gemaakt voor de herinterpretatie?

„Het idee voor de herinterpretaties begon eigenlijk direct met de eerste twee liedjes. Dit waren herinterpretaties van pianoliedjes (van het toentertijd meest recente album Osmosis) gespeeld op akoestische gitaar. Deze versies had ik al paraat, omdat ik ze op deze manier al eens had gespeeld tijdens solo liveshows. Het leek me daarna leuk om wat oudere en meer obscure liedjes te gaan spelen en om voor meer liedjes alternatieve versies te verzinnen. Ze moesten anders zijn dan het origineel en goed werken in een solo-setting.”

„Ik had naast de akoestische gitaar nog een Casio-keyboardje met ingebouwde ritmes, een kleine synthesizer en een banjo staan. Dus dat werden de instrumenten die ik kon gebruiken. Ik keek dan per lied welk instrument geschikt zou zijn voor een nieuwe versie en ging dan wat proberen. Soms bleek het toch niet te werken en dan probeerde ik een ander instrument of liet ik het lied vallen.”

Furrows ging bijvoorbeeld heel vlot. ik had een warm, dromerig piano-achtig geluid gemaakt op de synthesizer, waarvan ik dacht dat het heel goed de getokkelde gitaarpartij van het origineel zou kunnen vervangen. Ik heb de originele gitaarpartij vrijwel één op één kunnen omzetten naar een synthesizer-partij en daarmee was de nieuwe versie al klaar.”

Dit speelde zich af in het voorjaar tijdens een eerste lockdown. Hoe vul je je tijd nu? Hoe is je gemoedstoestand nu?

„Ik ben, naast het werken aan nieuw materiaal, de laatste weken en maanden ook veel bezig geweest met het toewerken naar de release van Odd Seeds. Daarbij ook met de voorbereiding voor de release-shows die ik deze maand zou gaan spelen. De nieuwe lockdown heeft daar op het nippertje toch nog een einde aan gemaakt. De shows zullen niet meer plaatsvinden. Kortom: mijn gemoedstoestand is wat minder op dit moment. Ik had me erg verheugd om weer eens live te kunnen spelen en om Odd Seeds écht live te kunnen brengen. Dat zal pas ergens volgend jaar weer kunnen. Het najaar is wat dat betreft misschien nog wat lastiger geweest dan het voorjaar en de zomer. In de loop naar het najaar kwamen er weer wat dingen op gang en werden er weer wat dingen gepland, waarvan dan uiteindelijk bijna alles op het laatste moment toch niet is doorgegaan. Het is wel frustrerend en vermoeiend wanneer ieder vooruitzicht toch weer in het water valt. Maar het nieuwe album Odd Seeds komt er desalniettemin nog steeds en iedereen kan het gewoon in het comfort van eigen huis digitaal, op vinyl of cassette gaan beluisteren. Dus ik hoop dat het de mensen bereikt en wat afleiding en rust kan bieden.

De wereld na COVID zal er op onderdelen straks anders uitzien. Denk bijvoorbeeld aan de vlucht die het online-aankopen heeft genomen. Hoe denk jij dat voor jou als artiest de wereld blijvend zal veranderen?

„Ik heb daar nog niet zo’n sterk beeld van of verwachting bij. Ik vind het ook lastig om daar over te speculeren, gezien de verwachtingen van dit jaar ook continue aangepast moesten worden. Het zal voorlopig nog moeilijk blijven om shows te spelen, zeker internationaal. Dat is praktisch gezien de grootste verandering, ook dit jaar. Feit blijft dat mensen behoefte hebben aan de live-ervaring. Dus hier gaat ongetwijfeld een vorm voor gevonden worden. Ik hoop dat de komst van een goed vaccin gaat bijdragen aan een oplossing voor dit probleem.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s