Lanterns On The Lake – The Realist

Lanterns On The Lake is een indie-rock band uit Newcastle. De formatie timmert sinds 2007 aan de weg. Sinds 2016 brachten zij geen nieuw materiaal uit, maar de pauze deed de band blijkbaar goed, want na het succesvolle comebackalbum Spook Of The Herd, dat begin dit jaar uitkwam en werd genomineerd voor de Mercury Prize, is er nu alweer nieuw werk te bewonderen. 

The Realist EP bevat vijf tracks, vier nieuwe nummers en een uitgeklede versie van single Baddies. Het titelnummer van de EP is meteen ook de reden dat deze uitkwam. Het was een van de liedjes die Spook Of The Herd niet haalde. Niet omdat het geen goed nummer is, maar omdat het duidelijk anders en er daarom niet goed bijpaste. Wie The Realist vergelijkt met Spook Of The Herd, komt snel tot de conclusie dat de EP dromeriger is en rustiger dan de LP. Om die reden is natuurlijk Baddies ook uitgekleed en het resultaat mag er zijn. The Realist is een intieme verzameling liedjes, die je gerust voor het slapengaan kan opzetten. Een album voor dromers, die in staat zijn om schoonheid te zien in gewone dingen. 

Baddies is op The Realist anderhalf keer zo lang. Dat het nummer is opgerekt maakt het zeker niet minder aangenaam. Net als het titelnummer en het wonderschone Understudy, bewijst Lanterns On The Lake, dat zij met minimale instrumentatie en de heerlijke stem van zangers Hazel Wilde in staat is om een indringende mix van folk, indie en droompop neer te zetten. Met het knap georkestreerde nummer Romans bewijst hij bovendien dat hij ook met meer middelen indrukwekkend, krachtig en toch ingetogen kan klinken.  

The Realist is daarom zeker geen losse flodder of nakomertje, maar mag gerust als volwaardige release worden beschouwd. Sterker nog, wie van dromerige soundscapes houdt, zweeft ongetwijfeld genoeglijk weg op het instrumentale slotnummer Model City, voor zover dat natuurlijk nog niet is gebeurd. Probeer het maar eens, en je zult versteld staan van hoe kort 24 minuten, de totale speelduur, kunnen duren als je het naar je zin hebt. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s