King Gizzard & The Lizard Wizzard – KG

De Australische psych-rock band King Gizzard & The Lizard Wizzard trad in 2010 voor het eerst naar buiten en viert dit jaar dus zijn tienjarig jubileum. De band onder aanvoering van Stu MacKenzie bracht maar liefs vijftien albums uit in zeven jaar tijd. Het is zodoende misschien wel de meest productieve rockband ter wereld. Met KG laten ze hun zestiende studioalbum op de wereld los en alsof dat niet genoeg is releasen ze gelijktijdig het live-album Live in San Francisco ’16 en heeft hij aangekondigd dat hij in 2021 tenminste nog drie albums wil uitbrengen.  

Ondertussen vermaken wij ons met KG, waarvan al vier singles getrokken zijn. Honey, de eerste is een zacht gitaarnummer met de typerende King Gizzard-sound. Direct is duidelijk dat de band na een uitstapje naar thrash metal weer terug is bij een meer psychedelisch geluid. Ook de drie andere singles, waaronder de twee microtonale parels Some of Us en Straws In The Wind en het oosters getinte Automation wijzen in die richting. 

Op Straws In The Wind horen we van meet af aan Ambrose Kenny-Smith. Het nummer lijkt gestoeld op desert-blues zoals we die kennen uit Mali, aangevuld met de nodige psychedelische effecten. Het gaat naadloos over in Some Of Us, dat hier en daar behoorlijk spacey is en minder toegankelijk dan Automation, waarop Stu MacKenzie en de zijnen weliswaar een behoorlijke portie fuzz laten horen, maar dat vooral wordt gekenmerkt door de uptempo rollende drums van de juist nieuw aangetrokken drummer Michael Cavanagh, die het nummer zo prettig voortstuwt. Net als het psychedelische ons op het ook al zo rappe Ontology te veel dreigt te worden, wordt met Intrasport uit een ander vaatje getapt. Het is een knalgek nummer dat de sleur die dreigde te ontstaan effectief doorbreekt met een mix van elementen van Goa-trance en Noordafrikaanse dance.  

KG is een typisch product van King Gizard & The Lizard Wizzard. Wie niet zo van de microtonale muziek is, zou ik het niet aanraden, maar wie ervoor openstaat zal deze Rivella-achtige plaat – een beetje vreemd, maar wel lekker – op z’n tijd zeker kunnen waarderen.  

Een gedachte over “King Gizzard & The Lizard Wizzard – KG

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s