Lambchop – Trip

Kurt Wagner maakt het zijn fans misschien wat lastig, de laatste albums van Lambchop. Sinds hij een nieuw speeltje heeft ontdekt waarmee hij zijn stem kan bewerken – naar het voorbeeld van hiphop-artiesten die hij in zijn omgeving dat hoorde doen – is de autotune niet meer van de lucht. Het past natuurlijk ook wel bij dit experimentele gezelschap, om tegendraadse dingen te doen en nieuwe technieken uit te proberen.

Wie daar toch wat moeite mee had doet Lambchop nu een plezier met een album met een aantal covers. Uiteraard een eigenzinnige keuze van nummers en al even eigenzinnig uitgevoerd. Maar we kunnen nu, met uitzondering van een enkel nummer, weer genieten van de onversneden diepe doorleefde stem van Wagner.

Het album opent met Reservations, geschreven door Jeff Tweedy. Wilco sluit met dat experimentele nummer zijn album Yankee Hotel Foxtrot af. Op die plaat is het ruim zeven minuten lang, Lambchop maakt er bijna het dubbele van. Wagners band leeft zich vooral uit op de sfeergeluiden in die track. En de piano, die je onder het gewicht van de handen en voeten van Wagner hoort zuchten en kraken, krijgt veel meer speeltijd dan in het origineel.

Tegenover dit lange nummer van een in de indiescene geliefde band staat bijvoorbeeld Golden Lady van Stevie Wonder, afkomstig van zijn artistieke doorbraak Innervisions. Wonders versie is uiteraard pure soul met funky ondertonen. Lambchop kleedt het volledig uit en maakt er een ingetogen ballade van, op het ritme van industrieel klinkende beats, waarin je nog maar amper de meeslepende melodie van Wonders track herkent.

Trip is vooral een interessante trip voor de fans van Lambchop. Een interessante reis door muziek die Wagner en zijn bandleden kennelijk boeit en in een eigen sfeer uitvoert. Het klinkt uiteraard weer als een klok, warm, prachtig uitgebalanceerd. Kun je gerust opzetten tijdens het kerstdiner. Niets om zich aan te storen voor je schoonfamilie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s