Arjan Spies, The Kik: ‘Heb je eens een goed jaar, moet je met dat geld een crisis doorkomen’

The Kik is een van de bands die gedupeerd zijn door de uitbraak van COVID19. De band was ten tijde van de eerste ‘intelligente’ lockdown net begonnen aan een nieuwe toernee, die na zes shows al moest worden afgebroken. Gelukkig hebben de bandleden allerlei andere bezigheden om de tijd door te komen. We trokken naar hun studio in Rotterdam-Noord om, uiteraard de anderhalve meter afstand respecterend, met gitarist Arjan Spies te spreken over The Kik in Corona tijd.

Door: Ronald Renirie Foto’s: Michel Mees

„Het is een dubbel gevoel,” stelt Spies. „Het is gewoon heel gek allemaal. De wereld ziet er opeens zo anders uit. We doen als band niets liever dan live spelen, en dat mag dus gewoon niet meer nu.” Aan de andere kant hebben we op dit moment wel even tijd voor andere toffe dingen. Zo ben ik samen met Dave (von Raven, red.) bezig met een project rond Floor Henkelman. Voor de 23-jarige Franstalige zangeres uit Brabant die opereert onder de naam Fleur, schreven Dave en ik de liedjes en met haar hebben we inmiddels een album opgenomen dat binnenkort op vinyl en cd uitkomt. En doordat we momenteel weinig anders om handen hebben, kunnen we dit nu wel echt goed aanpakken. En Dave en ik hebben ook nog ons project Les Robots, waarvan onlangs het tweede album verscheen. Bovendien zijn we met The Kik alweer aan het schrijven en repeteren voor onze volgende plaat. Uiteraard op gepaste afstand. Werken aan nieuwe liedjes doen we eigenlijk altijd wel, maar omdat we onze eigen studio hebben kunnen we nu in alle rust werken aan nieuwe ideeën.”

Het Kleinste Cafe Van Nederland
Toch is het uiteraard niet alles goud dat blinkt want vlak voor de eerste lockdown, in maart van dit jaar, was The Kik net begonnen met een uitgebreide toernee door Nederland.

„Dat was echt een rotmoment. Onze nieuwe album Jin was net een maand uit, en we hadden zo’n dertig optredens in de planning staan, waarvan we er pas zes achter de rug hadden. De zevende zou in Oss zijn, een stad die toch in een regio ligt die op dat moment gold als het episch centrum van de COVID-uitbraak. Precies op die dag werd de lockdown afgekondigd door Rutte, en toen hebben we eigenlijk als band besloten dat het niet verstandig zou zijn om die show te doen. We wilden daarna niet bij de pakken neer gaan zitten, en zijn direct, volgens mij zelfs datzelfde weekend, begonnen met akoestische optredens die we via Facebook live streamden. Dave heeft bij hem thuis in de garage het zogenaamde ‘Kleinste Cafe Van Nederland’ gebouwd, en daarvandaan zijn we lekker gaan spelen. Dat werkte heel goed. Het hield ons lekker bezig, ook omdat we toen geen idee hadden hoe lang deze ellende zou gaan duren, en we konden onze volgers iets leuks bieden. En dan kom ik gelijk weer terecht bij dat dubbele gevoel. Ondanks het feit dat het gewoon een rotsituatie is, waren we toch allemaal wel onder de indruk van de hartverwarmende reacties vanuit onze achterban. Er waren zelfs mensen die ons vroegen om een bankrekeningnummer zodat ze geld konden overmaken om ons te steunen.”

Werkgever
Daarmee komen we automatisch bij de financiële gevolgen van het Corona-virus. Kunnen de bandleden in deze barre tijden, waarin de cultuursector volledig op zijn gat ligt, in hun onderhoud voorzien?

„Gelukkig wel ja. We hebben vorig jaar echt een heel goed jaar gehad, met die Boudewijn de Groot shows, onder meer in Ahoy. En daar verdien je als band echt wel een substantieel bedrag mee. En dat is achteraf gezien onze redding geweest. Normaal gesproken betalen we onszelf vanuit onze V.O.F. een maandelijks bedrag uit, en volgt aan het eind van het jaar nog een winstdeling (lacht) waarmee we dan net onze belasting kunnen afdragen. Maar door de goede verdiensten van vorig jaar hebben we wat meer vlees op de botten, en kunnen we deze periode doorkomen. Ook dat blijft dubbel: Heb je eindelijk eens een echt goed jaar, moet je het geld dat je er mee verdient gebruiken om een crisis als deze door te komen. Maar goed, we hadden het ook niet kunnen hebben. Dan was er echt een probleem geweest.”

Van de omzet die The Kik maakt betaalt de band niet alleen zichzelf uit. Een goedlopende band heeft ook personeel in dienst, dat verantwoordelijk is voor het geluid, licht, opbouw et cetera. Spies heeft duidelijk moeite met het gegeven dat ook zij gedupeerd zijn.

„Ja, dat is echt vreselijk. We hebben in de periode tussen de twee lockdowns in best nog aardig wat kunnen optreden, maar omdat er maar weinig mensen bij die shows aanwezig mochten zijn waren de gages ook een stuk lager dan normaal. En dan moet je keuzes gaan maken die je eigenlijk niet wil maken. Onze geluidsman Reinier (Rietveld, red.) is bij The Kik absoluut onmisbaar. Voor ons is hij gewoon als een bandlid. Absoluut een van de beste geluidstechnici van Nederland. Hem hebben we dus wel meegenomen tijdens die shows, maar onze lichttechnicus konden we, puur uit financieel oogpunt, niet meenemen. En dat vind ik echt vreselijke keuzes om te moeten maken.”

Toekomst
Rest uiteraard de vraag wat de verwachtingen zijn voor de nabije toekomst. Spies is hoopvol: „Het zal allemaal best nog wel even duren, maar wanneer het allemaal weer een beetje de goede kant op gaat, denk ik dat wij als band vrij snel de draad weer op kunnen pakken. Wat betreft de muziekindustrie ben ik minder hoopvol, en bovendien heel benieuwd naar wat er tegen die tijd nog overeind staat. Maar daar maakt iedereen in en om het wereldje zich wel zorgen om, denk ik. Vooral de kleine clubs die eigenlijk het belangrijkst zijn, omdat ze als voedingsbodem voor de gehele industrie gelden, zullen het heel moeilijk krijgen. Maar ook veel grotere zalen en festivals zullen we niet meer terug zien. Maar toch… er zullen uiteindelijk altijd weer creatieve mensen opstaan die nieuwe ideeën en initiatieven de wereld in slingeren, en zo de boel nieuw leven in blazen. En daar moeten we ons dan maar aan vasthouden.”

Een gedachte over “Arjan Spies, The Kik: ‘Heb je eens een goed jaar, moet je met dat geld een crisis doorkomen’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s