Songhoy Blues – Optimisme

Het is toch wel verrassend om een band uit Mali van start te horen gaan op hun nieuwe album met de track Badala, wat vertaald We don’t give a fuck betekent en klinkt als ZZ Top. Maak kennis met Songhoy Blues, een groep uit Mali, vluchtelingen en als de hype klopt de toekomst van de Afrikaanse rock. En inderdaad, ze klinken op hun derde album Optimisme als een typische Afrikaanse band – huppelende ritmes die we kennen van de woestijnblues en gitaarpartijen als mitrailleurs – overgoten met een scheutje Bad Brains. Of in openingsnummer Badala dus met een een toef ZZ Top.

De band is de studio in gegaan met niemand minder dan Matt Sweeney, ooit van invloedrijk Chavez, maar inmiddels vooral producer die al met menig beroemdheid heeft gewerkt. En dat hoor je terug op de plaat van de Malinezen. Heeft een Afrikaanse band ooit zo messcherp en opwindend geklonken? Luister naar Gabi en let op hoe smerig de tokkelende gitaren klinken. De versterkers mogen piepen en kraken van Sweeney, en dat doet deze plaat goed.

Komt Songhoy Blues soms smerig uit de hoek, ze kunnen ook verdomd verleidelijk melodieus en dansbaar klinken. Prijsnummer is toch wel Bare, met een aanstekelijk refrein dat de razend snelle en knap gespeelde gitaarpatroontjes naar een nog hoger plan trekt. Gegarandeerde dansvloerhit. IJzersterk liedje.

Optimisme is een boeiende en erg leuke plaat met wereldmuziek die een stap verder gaat dan wat we gewend zijn. Maar laat je niet misleiden door opener Badala. Want dat op ZZ Top lijkende nummer wijkt wel erg af van wat volgt. Deze plaat wordt verderop alleen maar sterker en sterker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s