MXRCXL – All About Tomorrow

De band MXRCXL is een project van Rotterdammer Marcel Janssen. Zijn debuut dateert alweer van 2015 en dat we zo lang op opvolger All About Tomorrow hebben moeten wachten, ligt echt niet aan Janssen alleen. Dat hij alle teksten en muziek zelf schrijft is natuurlijk van invloed op de doorlooptijd van het maken van een nieuw album, maar als je dan gedurende dat proces zonder drummer komt te zitten, dan helpt dat natuurlijk niet. Toch is dat wat mij betreft een geluk bij een ongeluk, want ik ben al jaren fan van de vervanger, Sjoerd van der Knoop (o.a. Face Tomorrow). Een persoonlijke tragedie in de familiekring van Janssen zorgde ervoor dat hij tijdens het schrijven koos voor een nieuw thema en uiteraard heeft dat ook tijd gekost.

Corona volente wordt All About Tomorrow op 4 oktober gepresenteerd in Baroeg, Rotterdam. De lucky bastards die hiervoor een ticket hebben, zullen daar een andere MXRCXL horen dan ze gewend zijn. Het nieuwe album is melodieuzer en de zang klinkt minder boos. Toch is ook nu de kruising van garage, punk, grunge en metal niet minder aanstekelijk. Dit is niet in de laatste plaats te danken aan Matt Bayles (o.a. Deftones, Mastodon en Soundgarden) die het album af mixte, waardoor het geluid lekker vol en vet is.

Met Stir Up The Drama wordt het album uitstekend geopend. Enkele gitaarakkoorden worden gevolgd door een uptempo drumbeat die het nummer niet meer zal verlaten. Ondanks een kort intermezzo halverwege, waar het intro weer is te horen en waarna prettig synthesizers worden bijgeschakeld, wordt het drama onbarmhartig naar het einde geroffeld. Met de single Colorful Balloons, die eind september uitkwam, wordt prima doorgepakt. Ook hierin zitten lekkere tempowisselingen en Janssen is niet bang om een ander (stem)geluid te laten horen. Catchy! En dat geldt ook voor de eerste single van het album I Love Words More Than You Can Say, dat een ongelooflijke oorwurm blijkt. Het is inmiddels één van mijn favoriete nummers, nadat het refrein mij nachten heeft wakker gehouden, terwijl ik mij telkens afvroeg welk nummer het was. Blijkbaar roept het nostalgische gevoelens op aan vervlogen tijden en moet ik eraan wennen dat het toch echt een recent nummer is. Overigens zit dit nummer ook weer vol met prettige breaks, waardoor het langer lijkt te duren dan de vijfenhalve minuut die het officieel klokt en dat is voorwaar geen straf.

Out Of The High is een buitenbeentje met Janssen op piano en Jonas Pap (net als op A Grave Danger overigens) als gast op cello. Het is het gevoeligste en kortste nummer van de plaat, dat een intro lijkt voor het langste nummer, Tomorrow’s Sun. Hat begint met overstuurde bas om daarna enigszins symfonisch te worden, terwijl het toch ook stoners zal weten aan te spreken. Het wordt gevolgd door Who’s The Richer. Na beluistering van dit nummer dat in juli als single werd uitgebracht, zal het niemand verbazen dat MXRCXL in het voorprogramma van Therapy? heeft gestaan. A Grave Danger begint verrassend met een vrouwenstem die mijmert over de voorbije dag. Zachtjes, steeds luider vallen drums haar bij, waarna cello en gitaren zowaar voor een popsausje zorgen. Janssens stem, brengt het vertrouwde motorzaag-geluid van MXRCXL terug. Het levert een wonderlijke combinatie op. The Dream Is Dead is wat dat betreft conventioneler. Het start industrial, waarna een basloopje ons bij de hand neemt voordat drum-en gitaargeweld ons met geweld meesleuren op het inmiddels vertrouwde pad. De melange van hardrock en metal die dit nummer kenmerkt blijkt een goede opmaat naar het slotnummer, Everything’s Going Wrong, dat sporen van doom metal bevat en lekker lang duurt, zodat we enigszins beduusd zijn, wanneer de plaat eenmaal is afgelopen.

Het is een cliché om een band on-Nederlands goed te noemen, maar iedereen spitst dan wel de oren. Welnu, spits ze vooral en luister dan naar All About Tomorrow. Fans van het eerste uur zullen zeker weer gecharmeerd zijn en wie iets meer diversiteit in de nummers kan waarderen, moet zeker dit album een kans geven. Ik heb al diverse nummers in een playlist staan, maar integraal beluisteren blijft een feestje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s