Will Butler – Generations

Na het beluisteren van Generations, zit ik met Rebellion van Arcade Fire in mijn hoofd. Heel raar is dat niet, want Will Butler is natuurlijk één van de kernleden van die band. Op Generations trapt hij af met een drietal diverse nummers die smaken naar meer. Het betreft Outta Here, een overwegen elektronisch popnummer, dat prettig is opgebouwd. Het begint rustig, waarna het dansbaar wordt en waarbij de falset gezongen titel uitnodigt om mee te blèren. Vervolgens klinkt het uptempo indiepopnummer Bethlehem dat een prettige 80s-vibe en elementen van rock heeft. Close My Eyes tenslotte, zorgt voor een vrolijke wending. Het nummer is rustiger dan de eerste twee, maar heeft een onweerstaanbare melodie die lang blijft hangen.

Op Surrender horen we een totaal andere stijl: folk meets gospel in indiepop. Wederom is het lastig om stil te zitten en niet met je vingers mee te knippen met de beat die mede door hand claps wordt bepaald, terwijl om en om Butler en de achtergrondzangeressen, waaronder zijn vrouw Jenny Shore, een zin zingen – vraag en antwoord. Op Promised en Hard Times klinkt wederom een knipoog naar de jaren-80. De eerste neigt naar new wavedisco, terwijl Hard Times mechanische synthpop is die aan het einde op een prettige manier lijkt te ontsporen in experimentele geluidseffecten. Tenslotte wordt het album knap afgesloten met het pianonummer Fine, waarop we invloeden van, dan wel bewondering voor, Randy Newman menen te horen.

Generations werd nog voor de lockdown opgenomen en geproduceerd door Butler zelf in de studio in de kelder van zijn appartement in Brooklyn. Dat het doet denken aan Arcade Fire is allesbehalve storend en doet slechts uitkijken naar een nieuw album van deze band. Als Generations daarvoor de opwarmer is, dan zitten we gebeiteld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s