The Pretty Things – Bare As Bone, Bright As Blood

Freddy Mercury (Made In Heaven), Ian Curtis (Love Will Tear Us Apart) en Otis Redding (Sitting On The Top Of The Bay); allemaal artiesten van die postuum prachtig werk is verschenen. Aan dat rijtje voegen we nu Phil May, frontman van de Britse rockband The Pretty Things. May overleed op 15 mei van dit jaar op 75-jarige leeftijd ten gevolge van complicaties na een val met zijn fiets, nog voor het uitkomen van zijn nieuwe album. May laat ons, bijgestaan door met name gitarist Dick Taylor en af en toe bassist George Woosey, een prachtig album na.

Door: Roel Schillings

Bare As Bone, Bright As Blood is een akoestisch meesterwerk van de heren, die net als The Rolling Stones in één adem genoemd worden als grondleggers van de rhythm-and-blues, gebaseerd op Amerikaanse blues. En laat nu net de blues op dit album hoogtij vieren. De doorleefde stem van May aangevuld met de gitaarklanken van Taylor verstrengeld in een waas van roots en americana, brengen een ode aan hun vroegere helden als Muddy Waters (Can’t Be Satisfied) en Johnny Cash (Redemption Day). Maar ook jongere artiesten als Gillian Welch (Devils Had A Hold On Me), Black Rebel Motorcycle Club (Faultline) en Will Varley (To Build A Wall) worden op een sublieme manier gecoverd op deze prachtplaat.

Naast covers is ook nieuw materiaal te vinden op het twaalf nummers tellende werk, zoals Bright As Blood, geschreven door George Woosey. May en zijn bandgenoten slagen erin om je als luisteraar mee te zuigen in de deltablues, die ze al sinds hun jeugdjaren bewonderen en liefhebben. Het is eeuwig zonde dat de frontman de nummers nooit meer live ten gehore kan brengen: we moeten het doen met een prachtig document dat door velen omarmd zal gaan worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s