El Ten Eleven – Tautology

Het is instrumentaal en beweegt zich ergens in het speelveld tussen symfonische rock en indie. El Ten Eleven is een duo uit Los Angeles dat al heel wat jaren aan een stevige catalogus vol knappe platen bouwt en nu op de proppen komt met maar liefst een drie-dubbel-album Tautology. Een uur en drieënveertig minuten niets anders dan opwindende vindingrijke instrumentale rock, die gek genoeg is overgoten met een fijn gevoel voor popdeuntjes en dus heel makkelijk wegluistert.

Je kunt het je misschien moeilijk voorstellen hoe een duo nog interessante indierock kan produceren zonder dat zanglijnen nog wat structuur in de liedjes aanbrengen. Maar bassist Kristian Dunn en drummer Tim Fogarty lijken er hun vinger niet voor om te draaien. Het geheim zit ‘m in de slimme apparatuur die Dunn inzet om zijn dubbelnek met bas en gitaar volledig uit te nutten. Op de eerste platen heeft hij alle mogelijkheden die een looper biedt wel zo’n beetje uitgeput en door de jaren zijn daar met name ook samples aan toegevoegd. Door steeds weer lagen toe te voegen bouwen zij zo met zijn tweeën met speels gemak en vol dynamiek een muur van geluid waar menig band jaloers op mag zijn.

Wie El Ten Eleven nog niet kent moet er zeker eens mee kennismaken en bijna twee uur op hun nieuwe uitgave geeft daar alle gelegenheid toe. Maar luister vooral ook eens naar hun oudere en wat minder symfonische maar meer indie klinkende werk, bijvoorbeeld Every Direction Is North.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s