Luwten – Door ep

Een nieuw album van Tessa Douwstra, alias Luwten, is onderweg. De planning is dat die begin volgend jaar verschijnt. In de tussentijd worden we daarvoor opgewarmd met vijf buitengewoon smakelijke elektro-liedjes op de Door ep.

Het verhaal zal voor velen bekend zijn: Douwstra maakte ooit deel uit van bands als Orlando en Wooden Saints, maar verkoos het eenzame eigen pad uit een hunkering zelf grip te hebben op wat wordt gemaakt. En als je leest hoe sommige van haar nummers tot stand komen, dan kun je je daar een wereld omheen fantaseren van iemand die zich helemaal kan verliezen in het lekker alleen knutselen aan dingen. Openingsnummer Don’t Be A Stranger bijvoorbeeld, is voortgekomen uit het spelen met een oude cassetterecorder van haar grootmoeder. Niet alleen een sample van een nummer op een versleten bandje in die recorder, maar ook het rammelende mechanisme van het apparaat horen we in dit nummer terug en vormde kennelijk het zetje voor de inspiratie om het te schrijven.

Mooi klinkende elektronica, niet enkel retro sounds maar ook puttend uit het moderne arsenaal, vormt de basis van de muziek van Luwten op deze ep. De nummers lijken een mooie mengeling van indie-pop en r&b. Openingsnummer Don’t Be A Stranger doet zo heel even denken aan Dummy van Portishead. De r&b zit ‘m met name in ritmes van sommige liedjes maar vooral de zanglijnen (Airport). De indie-invloed hoor je in bijvoorbeeld Control goed terug. Wat betreft sfeer en sounds hangt het aan tegen de richting waarop Klangstof zich ontwikkelt, zonder de sporadische rock&roll-uitbarstingen. Luwten houdt het wat dat betreft meer ingetogen, maar steekt die energie in een mooie onderhuidse spanning in prachtige liedjes als Control en Airport.

Als de Door ep ons een uitzichtje gunt op wat er volgend jaar komt, kunnen we uitkijken naar een bijzonder album van Nederlands toptalent Luwten.

2 gedachtes over “Luwten – Door ep

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s