Bright Eyes – Down in the Weeds, Where the World Once Was

Na negen jaar komt Bright Eyes eindelijk met een nieuw album. Het is fijn thuiskomen voor de liefhebbers van deze band en fans van het werk van Conor Oberst, Mike Mogis en Nathaniel Walcot. Down in the Weeds, Where the World Once Was is een fijne luisterplaat vol prachtige kleine liedjes met vooral persoonlijk getinte teksten.

Het is inmiddels 20 jaar geleden dat het debuut Fevers and Mirrors van de band verscheen. Tot en met The People’s Key uit 2011 maakten zij negen platen. En even zal het hebben geleken alsof het daarbij zou blijven. Sinds 2011 zijn de drie kernleden van Bright Eyes namelijk elk hun eigen weg gegaan. Mogis ging aan de slag als producer en Walcott schreef filmmuziek, arrangeerde werk van andere artiesten en werkte in de studio met bijvoorbeeld U2 en toerde met de Red Hot Chilli Peppers. Oberst maakte soloplaten, speelde met zijn punkbandje Desaparecidos en kreeg misschien wel de meeste aandacht voor zijn samenwerking met Phoebe Bridgers in Better Oblivion Community Center.

De come-back is dus goed nieuws voor de fans van de zachtaardige alt-country-meets-rock van deze Amerikaanse band, zeker nu blijkt dat het er niet minder op is geworden.

Al die zijwegen leiden nu toch weer terug naar huis, uit een verlangen naar de vriendschap en de warmte van het bekende, zo valt uit persmededelingen op te maken. Midden in een turbulente tijd is dat misschien niet eens zo verwonderlijk. Dus warm je aan het resultaat, geniet van de bekende trilling in de stem van Oberst, de niet te ingewikkelde liedjes, de aangenaam klinkende productie, de goed te volgen persoonlijke teksten vol aanknopingspunten om je er mee te identificeren. En natuurlijk de mooie liedjes zoals Persona Non Grata – met als verrassend hoogtepunt in de refreintjes nota bene doedelzakken – of Calais to Dover waarin Oberst in een tweede stem prachtig los gaat in de climax van het nummer. Heel fijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s