Silverbacks – Fad

De bas doet niet moeilijk: boem boemboem. De drums boom tjsick. Op het gitaartje wordt maar een snaar aangeslagen, wel met overtuiging, en er klinkt een licht trillertje bij het uitklinken. De stem klinkt direct, recht voor me, alsof hij tegen mij praat. En hij vertelt een geloofwaardig verhaal over Duinkerken, Dunkirk op z’n Iers-Engels. Daar is zijn ziel beschadigd, op een privéstrand, in Duinkerken.

Silverbacks uit Ierland – let op de links naar Thin Lizzy – voegt zich bij de rij getalenteerde Engelstalige bands die een vorm van postpunk beoefenen waarin vindingrijkheid, energie, ronkende gitaren en spreekzang om voorrang strijden. Daar zijn er zo langzamerhand al heel wat van. Dus waarom verdient Silverbacks aandacht? Omdat ze met Fad een zomerse niks-aan-de-hand plaat hebben gemaakt die ons niet aan een instant depressie helpt of ons intellectueel zo zeer uitdaagt dat we er in zomerse luiheid maar even niet aan willen beginnen. Nee, Silverbacks zijn gewoon fun. Ze spelen gitaarliedjes waar je vrolijk van wordt. Zou zomaar een Excelsior-bandje kunnen zijn, luister maar naar Up The Nurses. Tegelijk is het net genoeg gek en uitdagend om het interessant te houden. Geen meebrulkroegmuziek zoals Sports Team, maar gekkigheid zoals we dat van Enon en Stephen Malkmus kennen. Maar weer niet zo weird als Deerhoof. Maar wel met een lekkere overdosis gitaar dankzij een bezetting met vijf personen waarvan drie gitaristen. En we kunnen er ook op dansen hoor, wat dacht je van stuiterend Muted Gold!

Titelnummer Fad ’95 is zo’n heerlijk kabbelend gitaarliedje dat zo in de catalogus van Pavement zou passen. En waarom moeten we aan Enon denken? Nou, neem dan Klub Silberrücken eens – alleen de titel al – met de zoete zang van bassiste Emma Hanlo die wordt afgewisseld met een bruut invallend en overstuurd zingende gitarist Daniel O’Kelly; heerlijk!

Fad van Silverbacks is een heerlijk vrolijke plaat om je gemoed even mee op te tillen in deze coronatijd! Het is gewoon plain fun, ook af te lezen aan de lol waarmee videoclips worden gemaakt. En weet je wat ook leuk is: de plaat lijkt naar mate die vordert ook alleen maar sterker te worden; het is na drie singles op rij vooraan nu eens niet al afgelopen.

Een gedachte over “Silverbacks – Fad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s