Dana Gavanski – Yesterday Is Gone

Yesterday is Gone is het debuut album van de jonge Canadese Dana Gavanski – die in 2019 al op Motel Mozaique te bewonderen was – waarbij ze samenwerkte met Sam Gleason en Mike Lindsay (Tunng, LUMP). Dan verwacht je misschien een flinke dosis elektronica, maar dat is geenszins het geval. Dana Gavanski schrijft kleine liedjes die geholpen door de twee producers een subtiele verpakking krijgen. De productie tilt het boven het niveau van middelmatige meisje-met-gitaar-folk uit. En dat is maar goed ook, want daar zijn er wat te veel van. Titelnummer Yesterday bijvoorbeeld is gebaseerd op een orgeltje dat zachtjes in een hoek van het stereobeeld de weg baant voor de lichtvoetige zang van de Canadese, in het refrein ondersteund door een zachte sax en akoestische gitaren.

Daar moet je wel van houden. Wie net iets stevigers prefereert, wordt bediend in nummers als Trouble, misschien wel een van de sterkere nummers op dit debuut. Hier zet een overstuurde bas de toon voor het hoekige liedje.

Gavanski schreef de nummers in isolatie, nog voor het coronatijdperk. Na het verbreken van een relatie en de verhuizing naar een nieuwe woonplaats -Toronto – zocht ze de stilte op om er met een spartaans werkregiem het schrijven onder de knie te krijgen, heen en weer geslingerd tussen vastberadenheid en onzekerheid, meldt platenmaatschappij Full Time Hobby ons.

Het resultaat mag er zijn. Yesterday is Gone is een weergave van de geestesgesteldheid van een jong volwassene in een periode van transitie. Mooi subtiel vervat in een muzikale verpakking die niet overdondert maar je de ruimte geeft je er langzaam in te verliezen.

Een gedachte over “Dana Gavanski – Yesterday Is Gone

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s