Moaning – Uneasy Laughter

De tweede release van het trio Moaning uit Los Angeles klinkt een stuk frisser dan hun goed ontvangen debuut uit 2018. Dat is toe te schrijven aan de samenwerking met Alex Newport, de producer die ook betrokken was bij onder andere At The Drive-In, Bloc Party en Melvins. De productie is open en groots tegelijk. Het geluid wordt grotendeels gedomineerd door een bas met een flinke dosis chorus, wat Maoning direct doet klinken als een waveband uit de jaren tachtig. De sound van Moaning verzuipt ook bijkans in de reverb. Vaak smeert dat alles dicht tot een brij waarin niks meer kan glanzen, maar knap is dat Alex Newport het zo open houdt dat nuances toch bewaard blijven. Dat hoor je goed in een nummer als Stranger. De melodieuze baslijn, de donkere zang van Sean Solomon en de Cocteau Twins-achtige sprankelende gitaarlijnen komen allemaal tot hun recht.

In nogal wat commentaren op Uneasy Laughter wordt opgemerkt dat de band een stap richting elektronica heeft gezet. Veel van die commentaren hebben zich waarschijnlijk laten leiden door de info die de platenmaatschappij geeft. Als je de plaat Moaning uit 2018 er nog eens naast legt, vallen de verschillen namelijk nogal mee. Wat het onderscheid maakt is met name de sprankelende productie. En de band is gegroeid in het schrijven van sterke songs met een goed gevoel voor popdeuntjes. Die lichtvoetigheid in combinatie met de duistere sound combineert wonderwel en doet denken aan wat The Cure ooit zo aantrekkelijk maakte. Dat hoor je terug in Connect the Dots of Saving Face.

Uneasy Laughter is een fijne wave-plaat met groeipotentie. Je bent er dus niet snel op uitgekeken en kunt ‘m juist nu in isolatie fijn nog een paar keer op repeat zetten. Hoewel de plaat wat aan de lange kant is en sterker had kunnen zijn door een enkel zwakker nummer achterwege te laten; What Sererates Us is zo’n nummer dat niet veel toevoegt. Toch Is Moanings tweede bij Sub Pop een duistere plaat voor een duistere tijd met volop lichtpuntjes om er even aan te ontsnappen. Sluit je ogen, zet Connect the Dots op, en je waant je op de top van een heuvel en voelt de zwoele zomers bries om je hoofd…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s