Virginia Wing – Ecstatic Arrow

Met de derde plaat van het duo uit Manchester Virginia Wing slaan Alice Merida Richards en Samuel Pillay een meer toegankelijke weg in zonder hun experimenteerdrift helemaal los te laten. Het resultaat is een onderhoudende plaat met prima composities die qua sfeer wat doen denken aan de avant-garde uit de jaren tachtig rond Tuxedomoon en Minimal Compact. Luister eens naar opener Be Released en je moet door de stem en het wat onderkoelde zingen denken aan Laurie Anderson op koele elektronische klanken uit de school van Anne Clark. En bij Relativity komt onwillekeurig de speelsheid van Anna Domino in je op.

Zover de referenties uit vroeger tijden. Dit duo slaagt er steeds beter in om experimenten met elektronische muziek te passen in aansprekende nummers. Op Ecstatic Arrow staat zodoende nauwelijks een zwak liedje, of het moet onvast gezongen en een beetje te jolig Eight Hours Don’t Make A Day zijn, maar die kun je natuurlijk gewoon even doorspoelen.

Inhoudelijk biedt Virginia Wing ons het nodige om over na te denken op deze plaat. In die zin kun je het zien als een uitgesproken politiek statement, met name over rollenpatronen. Lees bijvoorbeeld de uitleg bij de video voor The Second Shift: The video seeks to represent the roles of both the surveyor and the surveyed that exist within female identities; An observance of others versus a continual self-scrutiny on behalf of the observer. It’s not possible to dance like nobody’s watching, because someone always is. The reality of this female conundrum is reflected in Alice’s movements; at once tentative, expressive, inhibited and self-assured. They remind us that, even whilst under society’s gaze, you can still dance.

Virginia Wing is in hun korte bestaan gedecimeerd van trio naar duo en dat lijkt ze geen kwaad te doen. Wat niet alleen zijn de nummer rijker geworden, ook de warme sound van hun wat afstandelijke elektronische muziek bekoort.

Een gedachte over “Virginia Wing – Ecstatic Arrow

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s