Angels Olson – Phases

Dat niet elke compilatie met oud materiaal van artiesten bij voorbaat een ramp hoeft te zijn, bewijst Angel Olson met Phases: juist ja, een overzichtje met b-kantjes, demo’s en andere moeilijk te vinden tracks. Meestal zijn dit soort verzamelingen echt iets voor de… tja, verzamelaar. De hondstrouwe fan die niks wil missen, die alles van Angel in de kast moet hebben. Discogs hele dagen in de gaten houdt tot dat ene cassettebandje wordt aangeboden waarop ze als vierjarige al jankend te horen is.

Phases hoort niet in de rij thuis omdat je ook als niet fan-zijnde best kunt genieten van deze plaat. Op Phases hebben te slecht klinkende opnames en te infantiel gecomponeer niet de overhand in de selectie. De plaat telt 12 liedjes die bijna allemaal best aardig zijn, of misschien als je echt fan bent, zelfs wel het predicaat fanatastisch verdienen. De nadruk ligt op gevoelige kleine liedjes. Leuk is dat je Angel op haar tranentrekkends hoort zingen, met trillers en bijna overslaande stem, maar ook haar muzikanten af en toe gewoon lekker los gaan.

Voorbeeld is Special, een lange track waar in ruim zeven minuten langzaam maar zeker wordt opgebouwd tot jankende gitaren de overhand krijgen. Lekker liedje en wel het hoogtepunt op de plaat.

Daar tegenover staan liedjes als Only With You of All Right Now waarin we Angel horen doen waar ze goed in is: emotioneel geladen spannend e ingetogen toch heel veel gevoel spetteren. En schurkt ze in live-opname Sweet Dreams heel dicht aan bij waar ze in haar early phases ook thuishoort: in de kast direct naast Chris Isaak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s