Ty Segall – Freedom’s Goblin

Met een gemiddelde van een album per jaar mogen we Ty Segall een van de meest productieve rockers van het afgelopen decennium noemen. Tel daar zijn bijdragen aan side-projects als Fuzz en Goggs bij op en meneer Segall gaat serieus voor een podiumplaats. De man is net dertig, maar heeft een oeuvre waar je U tegen zegt. Dat hij zich niet eenvoudig in een hokje laat drukken is misschien een verklaring.  

Op zijn nieuwste plaat, het dubbelalbum Freedom’s Goblin, trekken weer verschillende vormen van rock voorbij: prog, glam, punk, noem maar op. Bovendien reikt hij met gemak naar pop, en funk, waarvan de redelijk briljante cover van Hot Chocolate’s Every 1’s a Winner maar ook Despoiler of Cadaver enthousiast getuigen. Ook opvallend is het veelvuldige gebruik van blazers, waarvoor de arrangementen zijn geschreven door Segall’s vriend Mikal Kronin.  

Het album opent niet onverdienstelijk met Fanny Dog. Toch wordt al gauw duidelijk dat het album op zijn zachtst gezegd kaleidoscopisch is, alsof Segall geen keuze kon maken en er niets anders op zat dan een dubbelaar uit te brengen.  Zo volgt de enigszins zoetsappige ballad Cry Cry Cry schaamteloos op het punknummer Meaning, waarna we mogen schakelen naar stoner met Shoot You Up. We zijn dan net op de helft…  

Maar het tweede deel lijkt consistenter. Met She, dat ruim zes minuten duurt en tot het hoogtepunt mag worden gerekend, gaan we terug in de tijd naar de hoogtijdagen van Black Sabbath. De freaky interlude Prison vormt een goede overgang naar het minstens even neurotische Talkin en de dubbelaar wordt uitstekend afgesloten met het uitgesponnen And Goodnight, dat eveneens doet denken aan experimentele rock uit de jaren 70.  

Hoewel Freedom’s Goblin net als het vorig jaar verschenen titelloze Ty Segall wederom meer op een catalogus lijkt dan op een weloverwogen verzameling nummers, kan worden geconcludeerd dat fans van Ty Segall zeker niet zullen afhaken. Het valt echter te betwijfelen of er veel nieuwe zieltjes mee worden gewonnen, al zou dat op Best Kept Secret in juni live natuurlijk zomaar toch kunnen gebeuren.  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s