Tim Darcy – Saturday Night

Solo-album van de zanger van de Canadese post-punk formatie Ought. Darcy makte zijn solo-plaat in de periode dat zijn band werkte aan hun imposante tweede getiteld Sun Coming Down. Wie dan denkt een plaat in gelijke sfeer te zullen treffen vergist zich deerlijk. Op Saturday Night verkent Darcy nadrukkelijk andere wegen dan zijn band. Met wisselend succes.

Saturday Night is een verzameling van liedjes die hij door de jaren schreef. Het geeft ons dus een blik in de ziel van de jongeling die in de VS opgroeide maar zijn scene vond in Montreal. Darcy klinkt op de beste momenten op zijn solo-plaat als een uitgeklede The Strokes en op de mindere als Pink Floyd die iets episch wil neerzetten, maar dan zonder multi-tracking. De plaat start nog vol zelfvertrouwen met Tall Glass Of Water, dat model staat voor tal van rammelpopummers op de plaat. Maar direct na de opener dalen we diep af in Joan pt 1,2 en ja, de titel reflecteert een beetje welk een knutselstuk we hier te horen krijgen.

Meest opvallend is dat de zanger van Ought op deze plaat nauwelijks iets laat zien van die rauwe emotie die het werk van zijn band zo bijzonder maakt. Tim Darcy solo blijft op een eigenaardige wijze meer op de vlakte, en stelt in die zin teleur. Hoezeer je deze plaat ook afspeurt naar van die typische Ought kippenvelmomenten, ze zijn er niet. Of het moet zo zijn dat die emotionele diepgang nu eens lastig te volgen is, te persoonlijk misschien. Titelnummer Saturday Night mag exemplarisch zijn: een minuten durend experiment met geluiden waarover Darcy ogenschijnlijk onsamenhangend zingt. Tja.

Het resultaat van al het geknutsel van Darcy is een moeilijke plaat die vooral interessant zal zijn voor verstokte fans van Ought die er alles van willen weten en daarbij ‘the good, the bad‘ en ‘the ugly‘ niet schuwen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s