Hanni El Khatib – Savage Times

Hou je vast. Alles wat er in je door vooroordelen gestuurde brein mis kan gaan bij het beoordelen van nieuwe muziek doe je hoort, komt in chronologische volgorde langs bij Savage Times van Hanni El Khatib. Allereerst denken we bij de naam van de artiest uiteraard eerst dat het wel een plaatje vol wereldmuziek zal betreffen. Nu, dat is ook zo, maar niet zoals je verwacht. Zet dat schijfje vervolgens op en je fronst je wenkbrauwen bij opener Baby’s OK: geen etnische ritmes of instrumenten knallen uit je speakers maar rauwe garagerock. En dan zijn we er echt niet want al bij nummer twee op de 19 liedjes tellende caleidoscoop zitten we ineens in een radiovriendelijk dansbare track met Talking Heads-achtige beat om dan weer af te dalen in swamprock waar J.C. Thomaz & The Missing Slippers zich niet voor zouden schamen.

En zo gaat het maar door op Savage Times. De plaat is een caleidoscoop in de ware zin van het woord. Bij elk nummer wordt er weer even aan gedraaid en verschijnen er andere kleuren, andere sferen en voorstellingen. Je stuitert van punk naar blues naar hiphop en pure disco en soms klinkt hij verdacht als Beck. En dat is precies de kracht en de zwakte van de plaat van Hanni El Khatib. Waarbij de balans toch licht doorbuigt naar zwakte omdat het dankzij de 19 nummers wel lijkt of de artiest een stortvloed aan ideeën heeft gehad maar niet heeft kunnen kiezen welke nu geschikt zijn voor openbaring. Savage Times is een enorm leuke ontdekkingstocht waarin iedereen een favoriet zal ontdekken en gaat onthouden wanneer moet worden doorgespoeld. Een plaat met tal van fantastisch aanstekelijke songs, maar ook stemmingswisselingen die op den duur vermoeiend zijn en onder de 19 zitten uiteraard ook niet enkel pareltjes.

De in San Francisco geboren singer-songwriter geeft het ook ruiterlijk toe in de beschrijving van de plaat. De plaat begon als een experiment en eindigde als een experience. Nou, dat is het precies: Savage Times bergt een wereld aan muziek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s