Rats On Rafts / De Kift – Rats On Rafts / De Kift

Twee generaties reiken elkaar de hand en ontdekken dat er ondanks alle verschillen ook genoeg raakpunten zijn om samen een leuke pot herrie te maken. De Rotterdamse Rats On Rafts en de ouwe punkers uit Zaandam van De Kift hebben elkaar echt leren kennen nadat de Rats de Zaandammers uitnodigde samen op het podium van het Metropolisfestival in Rotterdam te staan. Daarna ontstond het plan samen iets vast te leggen.

Het grote verschil in leeftijd staat niet in de weg dat er volop overeenkomsten zijn. De fascinatie van de Rats met punk en new wave uit de jaren tachtig vertaalt zich in hun muziek en aanpak en geeft er een moderne slinger aan. De Kift is ontstaan in die roerige tijd en zij herkennen zich op hun beurt in de manier waarop de Rotterdammers in het leven staan en werken.

Nu mondt dat uit in een plaat waarin beide bands elkaars oude werk nog eens tegen het licht houden en opnieuw – natuurlijk geheel analoog – opnamen in een leegstaand pand in Zaandam. Klassiekers van De Kift krijgen van de Rats nog een laag energieke noise mee, liedjes van de Rats On Rafts worden voorzien van Nederlandstalige teksten en vooral ook een vette dot blazers. Nooit geweten dat dat zo’n lekkere mix kan opleveren: noise en blazers, een match made in heaven. Die momenten springen er uit op de gezamenlijke plaat. Luister maar eens naar het crescendo in Meggy. Ja, ja, jaaaaaah! Of de prachtige opbouw in de bewerking van Rats’ prijsnummer Sleep Little Child. Heerlijk.

Ook al wisselen de nummers van de bands elkaar af, is het een mooie consistente plaat geworden. We hobbelen niet van band naar band, maar de fusie levert ook echt een eigen geluid op. Opmerkelijk georganiseerd ook, in tegenstelling tot de rommelige indruk die het live kan maken. Chapeau.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s