The Jayhawks – Paging Mr. Proust

The Jayhawks vormen al sinds jaar en dag een soort van levende brug tussen americana en indie. Na een poosje afwezigheid kwam de band uit ‘the Twin Cities’ Minneapolis in 2011 terug met een plaat maar even daarna vertrok Mark Olson de band en leek het erop dat de herleving van korte duur zou blijken. Niets is minder waar: met een mannetje minder produceert de rest van de aloude bezetting een plaat om een puntje aan te zuigen.

Nog steeds is het een pure brug tussen laten we maar zeggen The Eagles en Teenage Fanclub. Dat wordt het best geïllustreerd door twee opeen volgende nummers op de plaat: The Devil Is In Her Eyes (pure Americana met uiteraard een rol voor mondharmonica en prachtige samenzang die de Dixie Chicks concurrentie aan doet) en Comeback Kids (met een gitaarintro waar elke serieuze indie band van droomt).

Paging Mr. Proust is een prachtige plaat met topliedjes die bol staan van de melodie. Al na dertig seconden zitten we in opener Quiet Corners & Empty Spaces in het eerste hemelse refreintje en eigenlijk is alleen Ace een nummer waar ons geen honing om de mond wordt gesmeerd. Maar te zoet wordt het nooit. Zodra dat dreigt, wordt een net op tijd pedaaltje ingedrukt en volgt een smerig klinkende gitaarsolo waar de vonken vanaf vliegen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s