AAPNOOTMIES – AAPNOOTMIES

Terwijl het met de schrijfvaardigheid van steeds meer jonge Nederlanders steeds slechter is gesteld, zijn er steeds meer artiesten die de Nederlandse taal gebruiken om zich uit te drukken. Schrijven is dan misschien lastig, maar zich uitdrukken in het Nederlands kan op steeds meer waardering rekenen. Zangeres Dinaira Scheffers speelde in op beide trends. Haar band noemde ze AAPNOOTMIES, naar het beroemde, vroeg-twintigste eeuwse leesplankje van Hoogeveen, en als vehikel om haar gedachten te verwoorden koos ze voor de taal van ons kikkerlandje. Een vergelijking met andere vrouwelijke singer-songwriters als Roosbeef, Anne Romeijn of Eefje de Visser is gauw gemaakt, maar toch voegt Scheffers wel degelijk iets toe. Al was het maar de hoge noten die ze schijnbaar moeiteloos weet te halen.  

Single Vandaag gaat het om jou is al uit sinds eind januari, dus die zou je kunnen kennen. Het nummer is representatief voor het overige werk op het naar zichzelf genoemde debuutalbum. Dat zij zich heeft laten inspireren door muziek van Sigur Rós en James Blake is goed te merken. AAPNOOTMIES is in staat om nummers dan weer klein dan weer bombastisch te laten klinken. Het gaat wonderwel samen met de teksten die dan weer kinderlijk, dan weer volwassen klinken, want sound, gevoel (veel nostalgie) en tekst zijn goed in balans.  

Voor wie weinig tijd heeft volgt hier een luisteradvies: naast Vandaag gaat het om jou zijn Pastel en kleurSaartje kom je buitenspelen en slotnummer Een vreemde stad (met mooie blazers) zeer aanbevelenswaardig. Maar beter is om gewoon wat tijd te maken en de cd op het gemak een aantal keer te beluisteren, want dit is zeer de moeite waard. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s