Wild Nothing – Life Of Pause

Op de hoes van Life Of Pauze lijken we door een gestileerd sleutelgat naar binnen te kijken en zien daar in een stoel Jack Tatum zitten. Schijnbaar in gedachten verzonken, terwijl hij metalen ballen in één hand rond rolt. Daar zit de artiest, in zijn eigen wereld, en wij mogen er even in rondkijken.

Zoiets moet ook de gedacht zijn geweest bij het maken van het artwork, want Jack Tatum vertelt in een toelichting bij zijn derde volwaardige album dat dit zijn meest volwassen en eerlijkste tot nu toe is. En dat hij met deze plaat niet zo maar een collectie liedjes wilde maken, maar een eigen universum waar hij en de luisteraar zich in kunnen verliezen.

Zover de licht pretentieuze toelichting bij Life Of Pause van Wild Nothing, in werkelijkheid dus Jack Tatum uit Virginia in de VS. De plaat gaat van start met Reichpop waarin de marimba, bespeeld door de klassieke Zweedse muzikant Pelle Jacobsson, een grote rol speelt. De driekwartsmaat, de lichte samenzang, pompende melodieuze baslijnen en de marimba maken Reichpop tot een nummer dat makkelijk op de laatste plaat van Bombay Bicycle Club had kunnen staan. Anderzijds doet Wild Nothing op deze plaat aan denken aan de artpop van Dutch Uncles. Denk aan een kruising tussen die twee bands en voeg een snufje psychedelica toe en ijzersterke melodieoverladen liedjes, dan kom je een eind in de goede richting.

Life Of Pause is op verschillende plaatsen op de aardbol opgenomen en Tatum werkte overal met verschillende muzikanten samen, waaronder bijvoorbeeld Peter, Bjorn and John’s drummer John Ericsson. Een plaats die hij aandeed is de Zweedse studio waar ooit ABBA zijn hits opnam. Die werkwijze levert een rijke productie op die prachtig klinkt en veel afwisseling biedt. Mooi is de stevige rol die de met chorus afgeronde bas vaak speelt in de bijna Steely Dan-achtige perfectionistische productie. In het titelnummer Life Of Pauze steelt dan weer een orgeltje dat de hookline er in pomp de show. Een enkele keer pakt Wild Nothing ook een beetje wild uit, zoals in het gitaarliedje Japanese Alice.

Jack Tatum probeert elke plaat zichzelf weer opnieuw uit te vinden. Daarin is hij prachtig geslaagd. Op Life Of Pause zien we weer een nieuwe kant van hem en het resulteert in een prachtig popalbum.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s