Dan Sartain – Century Plaza

Die Dan Sartain, dat is me er eentje. De voormalige protége van Jack White verbaasde ons ruim een jaar geleden al met zijn alle kanten opschietende plaat Dudesblood. Letterlijk elk liedje verkende hij daar weer een ander genre, uiteenlopend van Hawaii-surf, via electroclash naar regelrechte punk. En nu ligt er Century Plaza in de winkels, een electroplaat zwaar beïnvloed door de tachtiger jaren.

De plaat trapt af met een in synths uitgevoerde versie van Sartains liedje Walk Among The Cobras; in 2011 nog uitgevoerd als een lo-fi gitaareruptie. In de uitvoering van 2016 is het upbeat liedje ineens omgetoverd tot een duister en depressief nummer. De toon is gezet; in die mood gaat de plaat vrolijk verder. Century Plaza klinkt lekker moddervet. Het toont in elk geval dat Sartain een fijne neus heeft voor electrosounds met impact. Luister naar naar cover Wipeout Beat (origineel van Suicide), een goed dansbare track gebouwd op een dreunende gesequencete bassynthesizer. Samen met Sinking In The Shallow End meteen wel een van de lekkerste nummers op de plaat.

Natuurlijk kan grappenmaker Sartain zich niet inhouden en worden we ook getrakteerd op wansmakelijke liedjes die vooral op de lachspieren mikken. Black Party is er zo een; een deun die uit een computerspelletje lijkt te zijn gekopieerd met een tekst vol humor over een feestje. En wat te denken van de volkomen uit de bocht gierende op Van Halen geïnspireerde gitaarsolo in First Blood; het enige liedje waarin we een gitaar horen trouwens.

Century Plaza is een weinig originele maar hoogst vermakelijke plaat van een – moeten we het nog herhalen – veelzijdig artiest die het leuk vindt om zijn creativiteit in verschillende genres te gieten. Deze zal vast in de smaak vallen bij muziekliefhebbers die met nostalgie terugdenken aan commercieel succesvolle electro a la Depeche Mode en Yazoo. En mensen die houden van een beetje humor in de muziek. Maar wanneer krijgen we de echte Dan Sartain na al deze vingeroefeningen dan eindelijk eens te zien?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s