Saint Vincent and the Grenadines – Youloumain

De Rotterdamse ongekroonde koningen van de postrock Saint Vincent and the Grenadines komen met een derde ep-tje dat je met een beetje goede wil een seftitled kunt noemen. Youloumain is de naam die de oorspronkelijke inwoners gaven aan het Caribische eilandje Saint Vincent and the Grenadines. Het grapje is misschien wel kenmerkend voor de vier jongens die verspreid over het land van Amsterdam tot de Alblasserwaard wonen. Ze maken intelligente pop, op hun eigen manier, op hun eigen tempo. Met een kunstzinnig sausje, benadrukt door het altijd weer prachtige artwork dat beeldend kunstenaar Hannah Vischer voor ze maakt.

Op Youloumain is het tempo gemiddeld misschien iets hoger dan we zijn gewend van dit viertal. Twenty Seven Minus Two is voor hun doen ronduit poppy. In het intro van instrumentaal Grouse Beater horen we een lekker moddervette bassynth. Voorts is er niet veel nieuws onder de zon. Vier nummers die allemaal rond de vier tot vijf minuten klokken, bewegen zich in het sfeervolle gitaargedomineerde postrockdomein. Met soms eigenzinnige uitspattingen die grappig zijn, maar vragen oproepen waar dat nou goed voor is; zoals het keihard in de mix gezette bekkentje in opener Waves. Zang is niet het sterke punt van de band, maar speelt in de nummers en in de productie dan terecht ook geen vooraanstaande rol. In het genre niet ongebruikelijke adagium less is more hangt Saint Vincent niet (meer) aan. In Panic bijvoorbeeld wordt ogenschijnlijk niet op een gitaarspoortje meer of minder gekeken. Het gekke is dat het wel werkt in de breed uitwaaierende bijna symfonische nummers. Overdaad schaadt hier eens niet.

Youloumain is een mooie stap in de ontwikkeling van de Rotterdammers. Ze slagen er steeds beter in muzikaal en emotioneel aansprekende liedjes te maken met aangename spanningsboog en mooie melodieën. Een dat maakt hun nieuwe ep tot een fijn groeiplaatje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s