Massiv Attack – Ritual Spirit

Massiv Attack komt dit jaar met twee ep’s als opmaat naar een nieuwe plaat; de eerste sinds Heligoland uit 2010. De eerste van de serie ep’s is nu uit: Ritual Spirit. Het werk telt vier nummers en klokt krap een kwartier. Maar het zijn vijftien intense minuten. Prachtig klinkend dankzij een loepzuivere productie waar Massiv Attacks Robert del Naja en Euan Dickinson voor tekenen.

Op Ritual Spirit werkt het experimentele trip hop-duo uit Bristol voor het eerst sinds 1994 weer eens samen met stadgenoot Tricky. En dat levert uiteraard een broeierige duistere en onheilspellende track op getiteld Take It There, mede dankzij het gefluister van Adrian Thaws, gebouwd op een simpel pianothema. Het nummer bouwt knap op tot een symfonische climax, om dan weer terug te donderen in dat piepkleine themaatje. Prachtig. Bekijk ook de wonderschone videoclip bij dit nummer.

Op de overige tracks werkt Massiv Attack samen met Roots Manuva, Azekel en de Schotse hip-hop formatie Young Fathers. Die laatste doen wat betreft hun samenzang enigszins denken aan de Amerikanen Themselves, die we vooral kennen van hun samenwerking met The Notwist in 13 & God. De gekwelde voordracht van de Schotten blijkt ook weer een prachtige match met de duistere aanpak van Massiv Attack.

In openingsnummer Dead Editors mag oudgediende Roots Manuva er soepel op los rappen. Dit nummer is het meest dansbare van de ep, vooral dankzij de overdonderende beats die diep tot in je onderbuik resoneren. Fantastisch demonische track.

Als deze ep een betrouwbare hint geeft van het niveau van de nieuwe plaat die later in 2016 moet verschijnen, dan werkt Massiv Attack opnieuw aan een klassieker in dit genre.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s