Shearwater – Jet Plane And Oxbow

Shearwater, onder leiding van zanger-gitarist en ornitholoog Jonathan Meiburg, levert met Jet Plane And Oxbow al weer hun twaalfde album af, als je ook extented versies en live-platen meetelt. Het collectief uit Austin Texas produceert wat af, maar deze nieuwe plaat heeft toch even op zich laten wachten. Dat in Jet Plane And Oxbow veel tijd en aandacht is gaan zitten hoor je terug in de rijke productie van de popplaat met tal van prima liedjes.

Opvallend is de ruime rol die is weggelegd voor elektronica. Het is een van de vele instrumenten waarmee de nummers rijkelijk worden aangekleed, overgoten met een stevige pot reverb om het groots en ruimtelijk te laten klinken. Daar zit ‘m direct een puntje van kritiek: Shearwater bedient zich van een tamelijk bombastische productie om hun verhaal te vertellen. Debet daaraan is ook de zang van Meiburg die zwanger is van dramatiek. Dat zal vast in de smaak vallen bij een groot publiek – in de brug van A Long Time Away hoor je de concertzalen al meeklappen – maar je moet er wel van houden.

Meibrug is een begenadigd liedjesschrijver. Luister maar naar single Quiet Americans; met een prima deun en lekkere poppy hooks uitgekiend materiaal voor een radiohitje. A Long Time Away is van hetzelfde laken en pak met een refrein dat zo van Coldplay had kunnen zijn. Ook als het gaspedaal even minder wordt ingetrapt zoals in Backchannels, een mooi sfeervol nummer met een prachtig gitaarlijntje, klinkt het allemaal even zachtaardig en toegankelijk. Soms schiet Meibrug door in zoetigheid zoals in een liedje als in Wild Life In America. Venijn ontbreekt nagenoeg op deze plaat. Hooguit in een nummer als Flaments dat bijna krautachtig doordreunt in een opwindend ritme, weerklinkt een beetje ongecontroleerde pit. En dat is wat mager om Jet Plane And Oxbow boven het korenveld uit te laten steken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s