Silversun Pickups – Better Nature

Het is even wennen voor fans van Silversun Pickups. De sound die ze in het verleden de naam van Smashing Pumpkins-copy cat opleverde is op de nieuwe plaat Better Nature voor het grootste deel ingeruild voor een afstandelijke bombastische gecomputeriseerde sound; alsof ze ineens graag copy cat van Muse willen zijn. Dat wordt door velen op het conto geschreven van producer Jacknife Lee, die graag de gitaren door toetsen wilde verruilen. Maar die tekent ook voor het prima te verteren voorgaande album Neck Of The Woods van de Pickups, dus……

Aan wie het ook ligt, de band uit Los Angeles slaat de plank verschrikkelijk mis met deze nieuwe koers. Better Nature is een plaat die maar niet wil boeien. Het gaat gelijk vanaf de start mis. Ronduit zwak zijn openers Cradle (Better Nature) en Connection. Beide nummers verzuipen in een bombastische sound met lelijk klinkende elektronica maar gaan vooral mank aan een gebrek aan pakkende riffs, hooks of zanglijnen.

Dieptepunt is misschien wel Nightlight, met een bijna kinderachtig refrein (‘wij willen het met het licht uit!) dat ook nog eens alle kracht ontbeert door de backingvocals ver weg in de reverb weg te mixen. Platte stadionrock waarin wordt gemikt op meebrullers. Bovendien klinkt het allemaal emotieloos, kil, te schoon en afstandelijk om aan te spreken.

Je kunt je afvragen of het aan die meer elektronische sound ligt. Eigenlijk zou je de plaat moeten kunnen vergelijken door deze liedjes in hun oude, meer gitaar georiënteerde stijl te horen. Dan zal duidelijk worden of het de productie is, of dat het songmateriaal gewoon zwak is. Gelukkig is er nog single Circadium Rythm (Last Dance). Dit nummer heeft wel een pakkende hook en is gewoon een goed liedje; ook nog eens in een wat minder zompige productie gehuld. Bassiste Nikki Monninger zingt hier eens een moppie mee, wat prima uitpakt.

Door alle ellende heen hoor je op Better Nature nog net Brian Aubert’s fraai gedubbelde stem, die de Pickups een eigen karakter geeft. En gelukkig mag Nikki Monninger gewoon pompende baslijnen neerleggen die naar mate de plaat vordert nummers als Latchkey Kids en afsluiter The Wild Kind nog aardig uit de verf laat komen. Maar dat kan deze ronduit teleurstellende plaat al lang niet meer redden. Silversun Pickups raakt je niet, terwijl deze band dat bij vlagen zo goed kon, bij vlagen zelfs beter dan het ‘origineel’. Zonde!

Een gedachte over “Silversun Pickups – Better Nature

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s