Paul Smith and The Imitations – Contradictions

Tijdens Maximo Park-bange dagen – de band zakt wat weg in de aandacht en het laatste album was nu niet echt je dat – put zanger en voorman Paul Smith zich uit in het zoeken van revanche in solo- of zijprojecten. In het najaar van 2014 presenteerde hij samen met Field Music’s Peter Brewis het prachtige album Frozen By Sight gebaseerd op gedichten die Smith schreef tijdens reizen. Revanche genoeg, zou je denken.

En nu ligt er plots ook nog een nieuw soloalbum Contradictions. Op deze plaat krijgt Smith begeleiding door een gelegenheidsband en het resultaat klinkt verdacht veel als Maximo Park, maar dan op een luie zondagmiddag. Nou ja, lui nu ook weer niet, want Contradictions staat vol met prachtige vocale uithalen vol emotie zoals alleen Paul Smith dat kan. De energie zit ‘m nu eens niet in de puntige composities maar in de emotionele lading. De melancholie druipt er vanaf en probeer het einde maar eens droog te halen. ‘Catch a plane and I’ll meet you in the middle’.

Contradictions staat vol met prachtige liedjes, ijzersterk songmateriaal waarover Smith op de zijn kenmerkende wijze zijn teksten over de liefde en het leven drapeert. Single Break Me Down is een puntgaaf popliedje dat simpel aandoet. Daar staan meer introspectieve nummers tegenover als Coney Island, dat bovendien een heel andere sound heeft meegekregen en nu weer eens niet direct aan Maximo Park doet denken. Maar ook tegendraadse wringende nummers als Before The Presparation Falls.

Contradictions is een prachtplaat die bewijst dat het dipje waarin Maximo Park verkeert in elk geval niet aan Paul Smith hoeft te liggen.

En met de productiviteit van Paul Smith is het nog niet gedaan. Maximo Park werkt aan een nieuwe plaat en in december komen ze ook in Nederland langs voor een tour waarbij zij hun succesalbum A Certain Trigger integraal spelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s