Destroyer – Poison Season

Moeilijke tiende plaat van het gezelschap rond Dan Bejar uit Vancouver, Canada. Poison Season werd door de critici met spanning tegemoet gezien, na het succes van de voorganger uit 2011 Kaputt. Dan Bejar heeft er dus heel wat jaren voor nodig gehad een vervolg te maken op die onverwacht succesvolle plaat, en dat hoor je er van af. Alsof het een samenvatting van zijn belevenissen over al die tijd is, schiet het materiaal alle kanten uit en duurt het lang voor je een connectie kunt maken met de liedjes op deze plaat.

Dat gebeurt op den duur wel. Geduld en doorzettingsvermogen worden beloond. Een beetje geholpen door het feit dat bijna alles op de plaat prachtig is opgenomen. Maar je moet wel eerst waden door opener Times Square, Poison Season 1 (dat in drie versies terugkeert op de plaat en de suggestie oproept dat we te maken hebben een conceptalbum) en uptempo Dream Lover. Dat nummer roept vooral door de stem van Dan Bejar herinneringen op aan The The. Vanaf het derde nummer, Forces From Above, komt de plaat echt tot leven. Met speciale rollen voor strijkers en blazers ontrolt een fantasierijk muzikaal tripje vol groeibriljantjes. Nummers als The River (hier lijkt Bejar wel een jazzy Lou Reed), Bangkok maar vooral Archer on the Beach (kan zo in het repertoire van David Sylvian worden ingepast) springen er uit.

Mooi album voor de liefhebber van luistermuziek die onder je huid kruipt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s