Foals – What Went Down

Foals vliegen furieus uit de startblokken op hun nieuwe plaat What Went Down. In het titelnummer klinken de Engelsen uit het o zo nette Oxford bozer dan voorheen. Zanger-gitarist Yannis Philippakis schreeuwt het uit en schept zo hoge verwachtingen voor de rest van het album. Is Foals een nieuwe weg in aan het slaan? Nee, zo blijkt uit het vervolg. Sterker nog, Foals vervalt een beetje in herhaling. De band neemt snel stappen om een grote rockband te worden, lid van de voorhoede om op de grote podia te staan en een grote aanhang te krijgen. Maar je moet helaas ook constateren dat de betovering die hun debuut Antidotes opleverde, nu uitblijft.

What Went Down staat vol prachtig uitgevoerde liedjes, groots geproduceerd. De warme tokkelende gitaarpartijtjes zijn gebleven, als onmiskenbaar onderdeel van de identiteit. Mooie liedjes ook als London Thunder, Lonely Hunter, Birch Tree en het dansbare Mountain at My Gates. Dat wordt afgewisseld met een uitstapje richting jaren zeventig rock in het loodzware en maar moeilijk te verteren Snake Oil, samen met het titelnummer uitbijter op de nieuwe werkstuk van het vijftal.

Toch bekruipt je, ondanks de lichte afwisseling, dat What Went Down meer van het zelfde is. Dat zit ‘m vooral in de zo langzamerhand voorspelbare zanglijnen van Yannis Philippakis en de nummers opgebouwd rond tapijtjes van lichtvoetige gitaren. Dat kennen we wel, en het nieuwe materiaal toont verder niet echt progressie.

What Went Down is een prima album dat Foals zal helpen nog meer populair te worden, maar roept het bange vermoeden op dat we het beste al wel van ze hebben gezien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s