Juan Wauters – Who Me?

Daar staat ‘ie dan, Juan Wauters, die artiest met die opmerkelijke combinatie van namen: het klinkt Latijns-Amerikaans en oer-Hollands tegelijk. Op de hoes van zijn plaat staat hij bovenop de motorkap van een auto; de hoogte gezocht om hem van top tot teen te kunnen afbeelden met de skyline van New York op de achtergrond. Het lijkt wel een kiekje van een toerist, zoals die er in de grote appel elk jaar weer misschien wel miljoenen worden gemaakt. Een beetje een naïef plaatje van iemand die met enthousiasme de wereld verkent en vast wil leggen waar hij wel niet allemaal is geweest. Het is zijn avontuur.

En zo laat Who Me? zich ook beluisteren; als een avontuur. Terwijl de oorspronkelijk Uruguayaan Wauters in werkelijkheid al vele jaren woont en werkt in New York. Who Me? is zijn tweede soloplaat met 15 liedjes, meestal alleen begeleid met een gitaartje, maar de begeleiding is altijd ver weg gestopt in de mix. De stem van Juan staat op de voorgrond, het gaat om zijn beleving die hij wil overdragen. De plaat start met En Mi; een vrolijk in het Spaans gezongen liedje dat doet vermoeden dat we een hele plaat lang vergast gaan worden op etnische muziek waar je een goed humeur van krijgt. Maar dat ene nummer zet je als luisteraar op het verkeerde been, want wat volgt zijn vooral Engelstalige songs die doen denken aan de sixties. De liedjes zijn simpel, naïef. Juan dubbelt zijn onvaste zang zo losjes dat je af en toe het gevoel krijgt naar demo’s te luisteren van Simon and Garfunkel.

De teksten schieten alle kanten op en bezorgen de luisteraar ook met regelmaat een vrolijke bui. Zo bezingt Juan Wauters in Woodside, Queens een geliefde die hij voor rotte vis uitmaakt, vertelt dat hij van koude voeten moet piesen, en haar vraagt of hij ondanks alles toch nog een keer van haar lichaam mag genieten.

Who Me? is een plaat waar je of balorig vrolijk van wordt, of heel chagrijnig. De uitvoering van de nummers is zo slordig dat het alleen gewaardeerd kan worden als we er een labeltje ‘authentiek’ op plakken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s