Surfer Blood – 1000 Palms

Ja, het zal je maar overkomen als indiebandje: vet doorbreken, opgenomen worden in de stal van een hele grote platenmaatschappij, en er dan achter komen dat je geen creatieve vrijheid meer hebt. Dat is het verhaal van Surfer Blood. In 2009 vielen ze op tijdens hét festival voor nieuwe acts in New York CMJ. En daarna ging het heel snel met de band. Warner Brothers bood ze een contract aan en als gevolg daarvan hebben ze op alle grote festivals gestaan en tourden ze met The Pixies. Onderwijl werd gewerkt aan een album en dat pakt faliekant verkeerd uit. Kantoorklerken van de maatschappij legden elke maat van elk nummer onder een vergrootglas en bemoeiden zich met alles en iedereen. Surfer Blood was dat al snel meer dan zat en keert nu terug naar de oorsprong.

1000 Palms is de plaat waarin de creatieve bevrijding wordt gevierd. De plaat heeft de band volledig op eigen kracht opgenomen. Op zolderkamertjes, in huizen van ouders als die op vakantie waren. Alles zeer modieus DIY. Maar met veel plezier en dat klinkt door in 1000 Palms. De plaat bewijst hun gelijk hun eigen koers te kiezen.

Dat ze alles zelf hebben gedaan is geen moment te horen in negatieve zin. Het is geen rammelende of krakerige lo-fi maar het klinkt eerlijk, warm en o zo volwassen. De waas van reverb is afwezig waardoor het aangenaam direct klinkt.

Surfer Blood doet wat we van ze gewend zijn: fijne melodieuze gitaarpopliedjes met een rafelig randje en zoete zang uit de school van The Chills, Johan en bij vlagen doet het rinkelende gitaartje herinneren aan The Smiths. De plaat begint iets heftiger met Grand Inquisitor en Island om daarna steeds lieflijker en rustiger te worden om akoestisch af te sluiten met NW Passage. 1000 Palms is ook een beetje veilig en op het afstandelijke af; de liedjes blijven niet direct plakken. Al met al toch 11 prima liedjes, geen zwak moment in te ontdekken. Prima plaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s