Mac McCaughan – Non-Believers

Frontman van het onvolprezen Superchunk Mac McCaughan maakt voor het eerst een solo-album onder zijn eigen naam. Terwijl hij toch al een hele serie solo-platen onder het pseudoniem Portastatic heeft gemaakt. Dat wekt nieuwsgierigheid. Als fan hoop je dan op een bijzondere en spetterende plaat. Op Twitter kondigt Mac, ook oprichter en mede-eigenaar van het label Merge, de plaat aan als een nostalgische terugblik op de sound van de jaren tachtig.

Bij beluistering blijkt Non-Believers geen van beide; noch bijzonder noch overduidelijk jaren tachtig georiënteerd. Een enkel nummer kopieert een sound uit het roemruchte verleden, zoals Real Darkness dat met zijn primitieve ritmeboxje en zweverige gitaren een regelrechte verwijzing naar de eerste platen van Cocteau Twins lijkt te zijn. En bijzonder is de plaat alleen om het uitgebreide gebruik van synths door de punkrock-held. Ook Bob Mould heeft eens een elektronische periode gehad en dat leverde weinig opzienbarende platen op. In dat rijtje hoort Non-Believers ook thuis. Tien typische McCaughan-composities met de kenmerkende sfeerwisselingen, allemaal gestoken in een weinig opzienbarende jas vol toetsenpartijen.

Opvallende nummers op de plaat zijn Our Way Free, het pakkende punkrockertje Boxed Batteries dat qua liedje en nog het dichtst ligt bij dat van zijn band Superchunk, en het afsluitende Come Upstairs, dat door zijn lo-fi aanpak juist weer sterk doet denken aan zijn eerste platen onder de naam Portastatic.

Blijft de vraag open waarom Mac McCaughan uitgerekend een matig album onder zijn eigen naam uitbrengt. Misschien ligt de sleutel voor de oplossing van dit raadsel in de teksten. In Only Do zingt hij een partner toe dat het geen zin heeft iets te proberen, maar dat je het gewoon moet doen. En in Mystery Flu doet hij zijn best een partner te overtuigen van het feit dat zij, net als hij, verliefd is. Het heeft er verdacht veel van weg dat Non-Believers helemaal niet aan ons is gericht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s